Üzleti tippek

Adóváltozások jövőre

Cégeknek elvárt adó, a havi félmilliónál többet kereső magánszemélyeknek szolidarítási adó – íme két változás a január elsejétől életbe lépő módosítások közül. A fejlesztésre áldozó cégek viszont mérsékelhetik többletbefizetésüket.

Jövőre a személyi jövedelemadózásban viszonylag kevés változás lesz. A 18 és 36 százalékos adókulcsok közötti sávhatár a jelenlegi évi 1,55 millió forintról 1,7 millióra emelkedik. Ez utóbbi összeget keresők éves szinten így 27 ezer forinttal kevesebb adót fizetnek majd.


Rosszabbul járnak viszont akik havi 500 ezer forintnál többet keresnek, ők ugyanis 4 százalékos szolidarítási adót kötelesek fizetni, mivel jövedelmük meghaladja az évi 6 millió forintot.


A lakásvásárlókat érinti, hogy jövőre megszűnik a lakáshitel-törlesztés kedvezménye, de ha a hiteltörlesztést a magánszemély 2007. január 1-je előtt megkezdte, a kedvezmény a 2006-ban hatályos feltételekkel számolható el továbbra is.


2007. január 1-től megszűnik a magánszemélyek felnőttképzésre, így például a nyelvtanulásra fordított kiadásai után járó 30 százalékos, személyi jövedelemadót érintő kedvezmény.

Jön az elvárt adó

Január 1-jétől az összes vállalkozás elektronikus adóbevallásra kötelezett. Az egyszerűsített vállalkozói adózó (eva) maximum 4 millió forintos adóalapját jövőre csökkenti a könyvelési díj 60 százaléka, az elmúlt két évben beszerzett számítógép értékének 20 százaléka, valamint az internetdíj 40 százaléka. A legfeljebb 25 milliós adóalappal rendelkező evázó a könyvelési díj kivételével minden kedvezményre jogosult.


A 4 milliós árbevétellel rendelkező mikrovállalkozás társasági adóját csökkentheti a könyvelési díj 15 százalékával, az utóbbi két évben beszerzett számítógépek értékcsökkenésével és az internetdíj 10 százalékával. Ezek maximum a számított adó 70 százalékáig vehetők igénybe. A 25 millió forintos árbevétellel rendelkező mikrovállalkozások a könyvelés kivételével a fenti adókedvezményre jogosultak, a számított adó 70 százalékáig.


2007. január 1-jétől megváltozik az állami támogatás rendszere, és módosulnak a fejlesztési adókedvezmény egyes elemei is. A támogatni kívánt területeket az operatív programok fogják össze, az Új Magyarország keretein belül. Ennek kidolgozása még jelenleg is folyik. Az állami támogatások a az EU-s források finanszírozásához társulnak majd. Elviekben januártól az NFT I. slágerpályázatai újra elérhetők lesznek.

A törvényjavaslat elvárt adót is bevezet arra az esetre, ha egy társaság adóalapja nem éri el az összes bevétel 2 százalékát. Ekkor ez az összeg képezi majd a társaság adóalapját. A javaslat mentesíti az elvárt adó fizetése alól az újonnan alakult társaságokat 1 évre, és azon adózókat, akiknek árbevétele nem éri el az előző évi 75 százalékát, valamint azokat, akiket elemi kár sújtott. Az elvárt adót fizetőkre is vonatkozik a 4 százalékos szolidaritási adókötelezettség.

A társas vállalkozások szolidaritási különadóját 2006. szeptember 1-jével vezették be. A különadó minden társaságiadó-alanyra vonatkozik, kivétel ez alól az alapítvány, a kht, a társadalmi szervezet és az egyház. Az adó mértéke 4 százalék, előfizetési kötelezettség vonatkozik rá, amit az előző év adatai alapján számolnak. Az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig az adózónak fel kell töltenie adófolyószámláját a várható különadó összegére.

A lex-Audiként elhíresült módosítás szerint 2007. január 1-jétől a különadó alapja csökkenthető a kutatás és kísérleti fejlesztés (K+F) költségével.

Az adóköteles béren kívüli juttatás adója januártól 44-ről 54 százalékra emelkedik a cégek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik