Üzleti tippek

Tengerentúlon terjeszkednek

Az XAPT Hungary Kft. az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása 2006 pályázat fődíjasa, a Microsoft kitüntetett partnere leányvállalatot hozott létre Kanadában. A sikeres esztendőről dr. Schvarcz Zoltán ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Milyen reményekkel, várakozásokkal indult a cég az Üzlet & Siker pályázatán?

– Az elmúlt hat évben végzett munka és az elért eredmények alapján bíztam a jó szereplésben, de a fődíj elnyerése nagy meglepetés számomra. A 2006-ban kapott egyéb szakmai és gazdasági elismerések után kíváncsi voltam, hogy egy másik, független forrás hogyan értékeli eredményeinket.

Beváltotta-e a pályázat a hozzá fűzött reményeket?

– A kiértékelés eredménye maximálisan.

A versenyképességi audit adott-e új információt a vállalatról? Ha igen, meglepte-e a cégvezetést az eredmény?

– Inkább megerősítette eddigi ismereteinket a cég pozitív és kevésbé pozitív vonásairól. Nagyon hasznos, hogy ráirányítja figyelmünket a javítandó területekre és visszaigazolja erősségeinket.

Mit gondol, milyen hatással lehet cége megítélésére a minősítés, illetőleg a díj?

– Bízom benne, hogy a díj tovább növeli cégünk szakmai hitelét a piacon, és növeli munkatársaink elkötelezettséget.

Nem ez volt az idei egyetlen elismerés, amit megkaptak, hiszen a nyáron Bostonban átvehették a Microsoft partneri díját, ami azért is értékes, mert világszerte közel 2000 partner közül végeztek az élen.

– A Microsoft díja olyan partnereket jutalmaz, amelyek példaértékű megoldásokat valósítottak meg ügyfeleik számára Microsoft-alapokon, a technológia kimagasló szintű alkalmazásával, kreativitással, kiváló minőségben és nagy megbízhatósággal. Büszkék vagyunk, hogy mi lehettünk az első Microsoft-partner Magyarországon, amely ilyen magas szintű globális elismerésben részesült. Úgy gondolom, hogy a legkiválóbb Dynamics AX partneri cím még szorosabb partneri együttműködést eredményez mind a magyar, mind pedig a globális Microsoft-közösséggel, és lehetőséget teremt számunkra nemzetközi piacokon.

Ha ez még nem lett volna elég, az úgynevezett President Clubba is bekerültek.

– Ebbe a klubba azok a Microsoft Business Solutions-partnerek kerülnek, amelyek a Microsoft-licenc árbevételi ranglistáján a legjobb öt százalékban vannak. Örömmel mondhatom, hogy nekünk sikerült elérni ezt a szintet.

Időközben megvetették a lábukat a tengerentúlon is.

– A Microsofttal kialakult szoros kapcsolat és együttműködés során lett nyilvánvaló, hogy az amerikai jelenlét rendkívül fontos számunkra. Éppen ezért XAPT Business Solutions Inc. néven többségi tulajdonú leányvállalatot hoztunk létre Kanadában, Torontóban. Az új leányvállalat az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékére helyezi tevékenysége hangsúlyát. E cég révén kívánjuk értékesíteni iparági vertikális és horizontális fejlesztéseinket, magyarországi és kelet-európai szakembereink tudását és fejlesztő kapacitásainkat.

Mekkora a tengerentúli fejlesztés volumene?

– A vállalkozás előzőleg a Microsoft Dynamics GP (korábban Great Plains) és Microsoft Dynamics CRM-termékek értékesítésével és bevezetésével foglalkozott, de már elkezdte a Dynamics AX (korábban Axapta) értékesítését. Első ügyfelünk, a közel 750 alkalmazottat foglalkoztató kanadai Medisys Health Group Kanada egész területén nyújt egészségügyi szolgáltatásokat.

Visszatérve a hazai vizekre, hogyan látja, milyen esélyei vannak, lehetnek a nemzetközi piacon a magyarországi kkv-knak?

– Megfelelő termékkel, szaktudással és innovativitással lehetnek esélyeik. Ehhez természetesen sok munka, kitartás és szerencse is szükséges. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb esélyük a tudásalapú, innovatív termékeknek, szolgáltatásoknak van.

Mennyiben befolyásolhatja a honi kkv-k hazai és nemzetközi versenyképességét a belpolitikai feszültség és a gazdaságpolitikai megszorítás?

– Még nem érezzük a belpolitikai feszültség hatását, de sajnos bekövetkezhet, ha minden így folytatódik tovább, és számunkra nagyon hátrányos következményei lehetnek. Külföldi partnereink és ismerőseink aggódva figyelik az eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik