Üzleti tippek

Sokat tudó bankkártyák

Egyszerre hitel- és betétkártya? Végre a bolti pénztáros is adhat kártyára készpénzt? Rég esedékes változások a magyarországi kínálatban. Új generációs, a privát ügyfelek igényét kielégítő bankkártyák jelentek meg a piacon.

Új generációs, a privát ügyfelek többféle igényét egyszerre kielégítő bankkártyákkal jelenik meg az OTP Bank és a Raiffeisen Bank is a hazai piacon. Utóbbi új kártyája a klasszikus betéti és hitelkártya tulajdonságait egyesíti magában: áruvásárlásnál az ügyfél először a hitelkártya mintájára kamatmentes periódust adó vásárlási „kosara” terhére fizethet. Ha e keretet elhasználta, akkor (akár azonnal) lehetősége van arra, hogy további áruk, szolgáltatások ellenértékét a betétkártyával megegyező módon a saját bankszámláján lévő összegből fedezze. Ehhez, ha az előzetes bírálat során ezt megítélték neki, még folyószámlahitel-keret is társul, azt is elköltheti.

Némi korlátot jelent, hogy egy tranzakción belül a különböző pénzforrások nem oszthatók meg. Így, ha a vásárlási keretnél nagyobb összegű egy tétel ára, akkor automatikusan az egész költséget a folyószámla terhére vonják le.

A Raiffeisen Okoskártya főbb jellemzői

Vásárlási keret THM-je* 29,66–33,36%
Éves kártyadíj 3999 Ft
Lehetséges vásárlási keret 150 000 –750 000 Ft
Havi min. visszafizetendő rész 5%, min. 5000 Ft
Keretfeltöltés alkalmanként 500 Ft
* Az ügyfél valamennyi költségét magába foglaló teljeshiteldíj-mutató.
Forrás: Raiffeisen Bank

Készpénzfelvétel vagy a számla terhére történő bármilyen művelet (például átutalás) kezdeményezése esetén a hitelkártya funkció nem él. Ezekkel automatikusan a folyószámlát terhelik meg, így az ügyfélnek nem kell megfizetnie a hitelkártyák borsos készpénzfelvételi díját. A folyószámlakeret mellett előzetesen a hitelkártya funkcióhoz tartozó vásárlási keret megítélése sem automatikus, hanem a banki hitelbírálattól függ.

Ha valaki rendszeresen felhasználja vásárlási keretét, és nem akar utána magas hitel- vagy késedelemi kamatot fizetni, automatikus havi keretfeltöltési szolgáltatást is igényelhet a Raiffeisentől. Ennek lényege, hogy a bank az ügyfél folyószámlájáról minden hónap közepén átutalja a vásárlási keret terhére meghitelezett összeget.

Az OTP 2007 elejétől bevezetendő, úgynevezett cash-back szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a bank betéti kártyáinak segítségével a hitelintézet 1878 ATM-automatája mellett 27 ezer saját kereskedői (POS) termináljánál is kisebb összegű készpénzt vehessen fel az ügyfél (a terminálok száma évi 3000–3500-zal nő). De csak akkor, ha egyúttal vásárol is az adott kereskedőnél. A vásárlási értéknek meg kell haladnia a felvenni kívánt összeget. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a vásárlási értéktől független felső határa is lesz a felvehető összegnek. A pénzintézet később határozza meg a szolgáltatás árát – közölte az Üzlet & Sikerrel az OTP.

Ha a termék sikeres lesz, a bank más hitelintézetek kártyái előtt is megnyitja a cash-back szolgáltatást. A világ egyik vezető kártyacégének számító Visa International szerint a cash-back tranzakcióknál az áruvásárlás és készpénzfelvétel együtt, Magyarországon díjtalannak számító vásárlási tételként jelenik meg az ügyfél számlakivonatán. A készpénzfelvét egyébként a bankkal utólag természetesen elszámoló kifizető kereskedőnek is jó, hiszen forgalma nő, s kevesebb készpénzzel kell bajlódni a nap végén a kasszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik