Üzleti tippek

Sokat tudó bankkártyák

admin

2006. 12. 17. 08:00

Egyszerre hitel- és betétkártya? Végre a bolti pénztáros is adhat kártyára készpénzt? Rég esedékes változások a magyarországi kínálatban. Új generációs, a privát ügyfelek igényét kielégítő bankkártyák jelentek meg a piacon.

Új generációs, a privát ügyfelek többféle igényét egyszerre kielégítő bankkártyákkal jelenik meg az OTP Bank és a Raiffeisen Bank is a hazai piacon. Utóbbi új kártyája a klasszikus betéti és hitelkártya tulajdonságait egyesíti magában: áruvásárlásnál az ügyfél először a hitelkártya mintájára kamatmentes periódust adó vásárlási „kosara” terhére fizethet. Ha e keretet elhasználta, akkor (akár azonnal) lehetősége van arra, hogy további áruk, szolgáltatások ellenértékét a betétkártyával megegyező módon a saját bankszámláján lévő összegből fedezze. Ehhez, ha az előzetes bírálat során ezt megítélték neki, még folyószámlahitel-keret is társul, azt is elköltheti.

Némi korlátot jelent, hogy egy tranzakción belül a különböző pénzforrások nem oszthatók meg. Így, ha a vásárlási keretnél nagyobb összegű egy tétel ára, akkor automatikusan az egész költséget a folyószámla terhére vonják le.

A Raiffeisen Okoskártya főbb jellemzői

Vásárlási keret THM-je* 29,66–33,36%
Éves kártyadíj 3999 Ft
Lehetséges vásárlási keret 150 000 –750 000 Ft
Havi min. visszafizetendő rész 5%, min. 5000 Ft
Keretfeltöltés alkalmanként 500 Ft
* Az ügyfél valamennyi költségét magába foglaló teljeshiteldíj-mutató.
Forrás: Raiffeisen Bank

Készpénzfelvétel vagy a számla terhére történő bármilyen művelet (például átutalás) kezdeményezése esetén a hitelkártya funkció nem él. Ezekkel automatikusan a folyószámlát terhelik meg, így az ügyfélnek nem kell megfizetnie a hitelkártyák borsos készpénzfelvételi díját. A folyószámlakeret mellett előzetesen a hitelkártya funkcióhoz tartozó vásárlási keret megítélése sem automatikus, hanem a banki hitelbírálattól függ.

Ha valaki rendszeresen felhasználja vásárlási keretét, és nem akar utána magas hitel- vagy késedelemi kamatot fizetni, automatikus havi keretfeltöltési szolgáltatást is igényelhet a Raiffeisentől. Ennek lényege, hogy a bank az ügyfél folyószámlájáról minden hónap közepén átutalja a vásárlási keret terhére meghitelezett összeget.

Az OTP 2007 elejétől bevezetendő, úgynevezett cash-back szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a bank betéti kártyáinak segítségével a hitelintézet 1878 ATM-automatája mellett 27 ezer saját kereskedői (POS) termináljánál is kisebb összegű készpénzt vehessen fel az ügyfél (a terminálok száma évi 3000–3500-zal nő). De csak akkor, ha egyúttal vásárol is az adott kereskedőnél. A vásárlási értéknek meg kell haladnia a felvenni kívánt összeget. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a vásárlási értéktől független felső határa is lesz a felvehető összegnek. A pénzintézet később határozza meg a szolgáltatás árát – közölte az Üzlet & Sikerrel az OTP.

Ha a termék sikeres lesz, a bank más hitelintézetek kártyái előtt is megnyitja a cash-back szolgáltatást. A világ egyik vezető kártyacégének számító Visa International szerint a cash-back tranzakcióknál az áruvásárlás és készpénzfelvétel együtt, Magyarországon díjtalannak számító vásárlási tételként jelenik meg az ügyfél számlakivonatán. A készpénzfelvét egyébként a bankkal utólag természetesen elszámoló kifizető kereskedőnek is jó, hiszen forgalma nő, s kevesebb készpénzzel kell bajlódni a nap végén a kasszában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.