Üzleti tippek

Palánták milliós tételben

Családi palántanevelésből nőtt ki a Grow Group Palánta Kft. Ma már Közép-Európa legmodernebb, számítógéppel vezérelt üvegházait üzemelteti, s évi 80 millió palántát termel. Dobos Ferenc ügyvezető titkon számított a díjra: „Három alkalommal indultunk már a pályázaton, ráadásul mindhárom esetben sikerrel. Éreztük, hogy előbb-utóbb a kategóriadíjat is megkapjuk a teljesítmény alapján.”

A minősítéssel kapott gyorsaudit számukra nem annyira új információt adott, mint inkább igazolást arról, amit maguk is észrevettek a tevékenységükkel kapcsolatban, és amin maguk is igyekeznek javítani. Dobos Ferenc szerint ez az értékelés nagyon jó arra, hogy ellenőrizni tudják saját gondolataik helyességét.

Cégnévjegy


Cégjegyzékszám: 0609004369 Név: Grow Group Palánta Kft. Alapítva: 1996. 07. 03. Cégvezető: Dobos Ferenc Profil: zöldségpalánta-előállítás Árbevétel: 840 918 000 Ft Alkalmazottak száma: 30 Működési terület: mezőgazdaság, kertészet Eddig három alkalommal nyerték el az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása címet.

Hogy milyen hatással lehet a díj a cég életére? Az értékelés, elbírálás a cég stratégiája és számai alapján történik, s ha ezért díj jár, amire többen is pályáztak, az egyfajta elismerés egy kívülállótól – fejtegeti az ügyvezető. „Partnereink és leendő partnereink bizalommal lehetnek irántunk. Kérdés, hogyan tudjuk ezt demonstrálni?” – mondja.

A Grow Group Kft. alapjait Dobos Ferenc egykori, munka mellett végzett melléktevékenysége alapozta meg. A kilencvenes évek elején folytatott holland vetőmag-képviseletből jött létre a fóliás palántanevelő, abból egy magyar–holland közös vállalat, amely előbb fóliasátorban, 1997-től pedig már üvegházakban termeli a palántákat. Kezdetben évente 600 ezer palántát neveltek, a kilencvenes évek közepén már 4–5 milliót, a mai termelési szint 80 millió palánta évente. A Grow Group Palánta Kft. ma a régió legnagyobb és legmodernebb cége ágazatában.

Saját példájuk alapján is joggal véli úgy Dobos Ferenc, hogy a honi kkv-knak jó termékekkel és megbízható minőséggel minden esélyük megvan a nemzetközi versenyben való helytállásra. A siker persze nem jön magától, ki kell vívni.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolhatja a honi kkv-k hazai és nemzetközi versenyképességét a belpolitikai feszültség és a gazdaságpolitikai megszorítás, azt válaszolta: ma a politika a legnagyobb kerékkötője a fejlődésnek. Főleg ott, ahol pártérdekek állnak a köz felett. A megszorítások egy gondot talán megoldanak, de újabbakat teremtenek helyette. Jelen helyzetben a hazai fogyasztás visszaesését okozzák, ami előbb kevesebb bevételt jelent, majd kevesebb munkahelyet, és lehet folytatni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik