Üzleti tippek

Magukra nincs idejük

Úgy tűnik, Pető Zsolt ügyvezető szerénysége tartotta vissza eddig az Euroshow Kft.-t az Üzlet & Siker pályázatától. Azt mondja, régóta szerették volna, ha egy komoly, független és elfogulatlan szakmai ítélőbizottság értékeli cégüket elsősorban minőségpolitikai és vállalatirányítási szempontból, másodsorban pedig általános gazdasági és gazdálkodási értelemben. Az elmúlt évek során többször is gondoltak arra, hogy elindulnak a pályázaton, de nem érezték elég erősnek a cégüket ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjenek el.

Cégnévjegy


Név: Euroshow Kft.
Alapítva: 1997. február 18.
Cégvezető: Pető Zsolt ügyvezető
Profil: rendezvényszervezés
Árbevétel: 2005-ben nettó 457 millió Ft, 2006-ban szeptemberig 381 millió Ft
Alkalmazottak száma: 8 fő
Működési terület: Magyarország, Közép- és Kelet-Európa
Korábban nem indult az Üzlet és Siker pályázatán.

Magáról a minősítésről szólva elmondta, hogy sok olyan információ birtokába jutottak, amely a jövőben fejlesztéseik alapjául szolgálhat. – „Nagyon örülünk, hogy a jó eredmények mellett a vizsgálat rámutatott cégünk gyenge pontjaira is, mert így még inkább ki tudjuk jelölni utunkat – mondja. – Az eredmény egyébként pozitív értelemben lepett meg minket, mert a rengeteg munka mellett eddig olyan kevés időnk jutott saját magunkra, hogy túl keveset foglalkoztunk saját cégünk építésével, fejlesztésével. Így nagyon örülünk a jó eredménynek és még jobban a gyenge pontok feltárásának.”

Pető Zsolt véleménye szerint a kis- és középvállalkozásoknál általános probléma az időhiány, mert a viszonylag kis szervezetekkel szemben ugyanazokat az általános értelemben vett minőségi elvárásokat támasztják például egy tenderen, mint a nagyobb létszámú és nagyobb erőforrásra támaszkodó vállalattal szemben. Ez pedig azt követeli meg a kisebb vállalatoktól, hogy elsősorban és mindenekelőtt a fő tevékenységre, az ügyfél maximális kiszolgálására törekedjenek, ez pedig sajnos sokszor éjszakázást, hétvégi munkavégzést is jelent – háttérbe szorítva a saját vállalat igényeit.

A hazai kkv-kat Pető Zsolt nem tartja esélytelennek a nemzetközi piacon. Amennyiben versenyképes terméket, szolgáltatást állít elő, bármilyen magyar vállalkozás nyíltan versenybe szállhat Európában bárhol. Ott is emberek élnek, nekik is ugyanolyan igényeik vannak (általában), mint nekünk. Ott is értékelik a jó hozzáállást, az emberséget, a szakmai felkészültség pedig itthon is megszerezhető a legtöbb iparágban. Elengedhetetlen a fanatikus versenyszellem, a lehetetlent nem ismerő, állandóan pozitív hozzáállás, ez vezethet el messzire.

A belpolitikai helyzet versenyképességet befolyásoló szerepéről szólva Pető Zsolt úgy vélekedett, hogy néhány iparágban rövid távon biztosan visszaesés, átmeneti kereslethiány következik be. Ezt már tények is igazolják, a szállodák telítettsége messze elmarad az időszak szokásos átlagától. Fontos azonban tudni, hogy amennyiben konszolidálódik a helyzet, Magyarország egyedi és jellegzetesen magyar, valódi értékei iránt lassan ismét igény formálódik, a kereslet újra fellendülést mutat majd.

Ami a gazdasági megszorításokat illeti, ebben a tekintetben már beszélhetünk általánosságban, mert ez mindenképpen negatívan hat a kis- és középvállalkozások versenyképességére – mondja. A nagyobb adóterhek egyértelműen a fejlesztéstől vonják majd el a pénzt rövid távon, de abban most már minden párt egyetért, hogy a megszorításokra szükség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik