Üzleti tippek

Testvérrégiók alakulnak a kkv-k együttműködéséért

A kis- és középvállalkozások megerősítéséért a Modele projekt keretében külföldi régiókkal működik együtt eredményesen a Közép-dunántúli régió több intézménye és Székesfehérvár - jelentették be Székesfehérváron.

Az olasz, szlovák, spanyol, görög és magyar régiók összefogásával 2004-ben létrejött projekt célja a helyi és regionális kis-és középvállalkozások megerősítése. A projekt a részt vevő régiók közötti tapasztalatok és információk átadásával valósul meg – mondta el Heinrich Péter, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója.

A program célja, hogy innovatív pénzügyi megoldásokkal, eszközökkel segítse a kis-és középvállalkozások tőkéhez juttatását, a régiók vonzóvá tételét a befektetők számára, továbbá a strukturális alapok tervezésével és menedzsmentjével foglalkozó szervezetek hatékonyságának növelését – tette hozzá.

Az eddigi eredményekről Ernesto Brindisi, a Modele projekt koordinátora elmondta: a résztvevő régiók már elkészítették a helyzetfelmérő tanulmányokat, azokat nemzetközi munkacsoportok vitatták meg és véglegesítették. A projekt konzorciumvezető régiója, az olasz Basilicata tartomány pedig pályázatot írt ki az egyes régiók jó tapasztalatainak és eredményeinek átvételére, illetve vállalkozástámogató eszközök kidolgozására. A konzorcium tagjaként a Közép-Pannon Zrt. csaknem 105 ezer eurót nyert.

A társaság befektetési tevékenysége és a mikrohitel programja pedig mintaként fog szolgálni más európai régiók számára a hasonló eszközök kidolgozására – tájékoztatott Sebestyén Csaba, a Zrt. elnöke. Egy másik, a regionális befektetés-ösztönzési tevékenység erősítésére, a befektetők régióba vonzásának segítésére kiírt pályázaton ugyancsak egy nemzetközi konzorcium tagjaként több mint 76 ezer euró támogatáshoz jutott a Közép-Pannon Kht.

Székesfehérvár önkormányzata nemzetközi konzorcium tagjaként a helyi vállalkozások fejlesztését, létrejöttét segítő hálózatok kialakításában vett részt, s az együttműködés résztvevőjeként 97 700 euró támogatást nyert. A város alprojektje a helyi kis-és középvállalatok intézményi- és szolgáltatásfejlesztését tűzte ki célul, továbbá kis- és középvállalkozás-fejlesztési mintaprojektet kíván megvalósítani – mondta el Székesfehérvár polgármestere.

Warvasovszky Tihamér tájékoztatása szerint a Fejlesztési Pólus Program keretében az önkormányzat létrehozza az Alba Innovációs Parkot és Technológiai Inkubátorházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik