Üzleti tippek

Állevél a Magyar Nemzetben is

Az 1956-os melbourne-i olimpia magyar-szovjet vízilabdadöntőjének vérző arcú hőse cáfolta, hogy ő írta a Magyar Nemzetben megjelent, neki tulajdonított levelet, amelyben lekommunistázta Gyurcsány Ferencet. Kárpáti György és Gyarmati Dezső lehazugozta egymást.

A Népszabadság emlékeztet, hogy a Kaliforniában élő Zádor Ervint szeptember 22-ére hiába várták Budapestre, a merlbourne-i győztesek ünnepségére. A Magyar Nemzet egy levelet jelentett meg az egykori pólós aláírásával. A távoli üzenet szerint az 56-ban disszidált bajnok azért nem jön haza, mert most is a kommunisták vannak hatalmon, akik miatt elhagyta az országot. Emellett indokként szerepel, hogy a magyar miniszterelnök hatalma megtartása érdekében kormányzás helyett csak hazudott, és több utalás van az őszödi beszédre is.

Zádor nem írt levelet

A két hónappal ezelőtti történet azzal vett fordulatot, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) december 6-i számában megszólalt a magyar lapok által ez ügyben hiába keresett Zádor. A Kaliforniában élő egykori pólós azt nyilatkozta, hogy ő semmiféle levelet nem írt, és azért nem utazott Budapestre, mert nem találta az útlevelét. Amúgy azt sem tudja, hogy ki Magyarország miniszterelnöke.

A FAZ-cikk megjelenése után, szombaton a Magyar Nemzet azt közölte, hogy ők a levelet faxon Kárpáti Györgytől kapták. A jelenleg Ausztráliában lévő Kárpátit azonban végül az Origónak sikerült megszólaltatnia. Az üzenet keletkezésének történetére Kárpáti – aki rendszeresen szerepel a Fidesz színpadán – már más magyarázatot adott. Mint mondta, Zádor nem levelet írt, de telefonon neki és a másik egykori csapattársnak, Gyarmati Dezsőnek elmondta, hogy miért nem utazik Budapestre. Ez Kárpáti szerint úgy foglalható össze, hogy “Zádor a kommunisták miatt hagyta el az országot, miközben most is ők vannak hatalmon”.

Valaki hazudik

Csakhogy az újabb magyarázatot a szintén az Origo által megkérdezett Gyarmati Dezső nem fogadta el. Gyarmati szerint az igaz, hogy telefonon beszélt Zádorral, csakhogy nem erről. “Jóban vagyok Kárpátival, de hazudik. Engem ne keverjen ebbe bele, egye meg, amit főzött” – mondta Gyarmati. Kárpáti szerint viszont Gyarmati hazudik, a maga részéről pedig ezzel lezárta az ügyet. Zádor a Népszabadságnak nem akart már az ügyben nyilatkozni.

A Magyar Nemzet sportrovatának vezetője, Ballai Attila a Népszabadságnak elmondta, a szerkesztőséget a szeptemberi ünnepség előtt pár órával hívta fel Kárpáti, jelezve, hogy Zádor nem jön, ennek okát pedig levélben indokolta. Az újság azt kérte Kárpátitól, hogy faxolja át a levelet, amit az olimpikon meg is tett. Ballai szerint a levelet – amelyet sikertelenül próbált megszerezni a Népszabadság a Magyar Nemzettől – Zádor írta alá.

A Népszabadság Teller Ede állevelét közölte

2003 szeptemberében a Népszabadság közölt egy Teller Edének tulajdonított levelet, amelyről később kiderült, hogy hamisítvány. Az állevél megjelentetésekor már elhunyt világhírű atomtudósnak tulajdonított írásában Teller azt „írta”: a jelenlegi magyar ellenzék egy év elteltével sem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat.” Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője, a hamisnak bizonyult Teller-levél kapcsán szigorú megrovásban részesült a MÚOSZ etikai bizottsága részéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik