Üzleti tippek

A termelői társulások menthetik meg a cégeket

A kereskedelmi társulások elterjedése nyújthat segítséget a kkv-k és a hazai termelők minél szélesebb körű bekapcsolódásához a kereskedelembe, és ennek jelentőségét a kkv-k képviselői is belátják - foglalta össze Hoffmann Istvánné a Kereskedelmi Tevékenységet Vizsgáló Szakértői Bizottság elnöke.

A bizottság legutóbbi ülésén a piac szereplői közül utoljára, a kkv-k képviselőivel folytatott megbeszélést a kereskedelmet érintő problémákról, utolsó, december közepi ülésén pedig összegzi tapasztalatait és elkészíti javaslatait a kormánynak – fűzte hozzá.

Hoffmann Istvánné szerint a termelői, vagy értékesítési társulások létrehozásának jelentőségét valamennyi szereplő felméri és a folyamat meg is kezdődött, de lassú. A legfőbb oknak a megfelelő tudás hiányát nevezte és úgy vélte, megszerzésében jelentős szerep hárulhat az érdekképviseleti szövetségekre. Véleménye szerint hasznos lenne, ha a mezőgazdaságból élő településeken újra “gazdakörök” jönnének létre, – az 1800-as évek végéhez hasonlóan – a piacrajutáshoz kellő információk megszerzése érdekében.

Az eredményesen működő társulások közül az elnök megemlítette a COOP és a CBA hálózatát, amelyek összesített piaci részesedése az élelmiszeripari kereskedelemben meghaladja az 50 százalékot. Hoffmann Istvánné hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet javításához szemléletváltásra igen, törvénymódosításra azonban nincs szükség. A bizottság az ezt megelőző ülésén a hipermarket-láncok képviselőivel folytatott megbeszélést.

A testület célja, hogy munkáját összefoglaló elemzésében feltárja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők megtalálják helyüket a kereskedelemben. A kormány szeptember végén döntött az új szakértői vizsgálóbizottság létrehozásáról. A bizottság az év végéig kapott mandátumot, tagjai munkájukért nem kapnak díjazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik