Üzleti tippek

Karácsonyi bódévárosok: a gagyitól a kézművesig

A vásári árusok nagy része nem rendelkezik fix budapesti bolthelyiséggel, mert az – a FigyelőNetnek nyilatkozók szerint – túl drága lenne számukra, hanem egész évben járják az országot. Ott vannak számos vidéki eseményen, falunapon, vagy Művészetek Völgyében, vagy éppen akár a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban. A legnagyobb üzlet azonban mégis a karácsonyi időszak, mely egy-egy jobb szezonban bevételeiknek akár a 70-80 százalékát is kiteheti. FN helyszíni riport.

Karácsonyi bódévárosok: a gagyitól a kézművesig 1

Belvárosi vásárok térképe

A helyi önkormányzatok a kijelölt teret bérbe adják egy fővállalkozónak, s egyben megszabják, milyen típusú árusoknak lehet értékesítési engedélyt kiadni. A karácsonyi időszakban a frekventált, kiemelt helyeken egy-egy ilyen engedély több százezer forintra is rúghat, s számos kritériumnak kell megfelelni. Az eladók arról panaszkodtak, hogy nem közvetlenül az önkormányzattal tárgyaltak, hanem a fővállalkozóval. Ezzel ugyan az önkormányzat időt takarít meg, ám jókora bevételtől elesik – vélték a lapunknak nyilatkozó árusok.

Ugyanakkor a magas bérleti díjak miatt, s a jelenleg gyengülő kereslet mellett valószínű, számos árus veszteséggel zárja majd a karácsonyi időszakot – vélte egy megkérdezett. Az árusoknak arra is kell ügyelniük, hogy minden vásárlójuknak adjanak számlát, az APEH-ellenőrök naponta látogatják ugyanis a vásárokat, számos próbavásárlást generálva. Az első elmaradt számla után 80 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, ha pedig már renitenssel van dolguk (max 3-szor!), akkor a cég jóval keményebb szankciókra számíthat (megszüntetés) – hívta fel a figyelmünket egy eladó.


Apróbb, kisebb értékű vásárlások

A FigyelőNet kérdésére több eladó is megerősítette, hogy jóval nagyobb számban vásárolnak a külföldiek bármilyen terméket a bódévárosokban, mint a magyarok. Átlagosan 70-30 százaléknyi lehet az arány a külföldiek javára. A magyarok egyre inkább kisebb, 1500-3000 forint körüli árucikkeket vásárolnak, míg a külföldiek a több tízezer forintos terméket is megvásárolják. Ez a keresleten is megmutatkozik, sok kereskedő a kis forgalomra panaszkodik. „Sajnos az idei év gyengébb, mint a tavalyi, legalább 30 százaléknyival kevesebb árut adtam el az egy évvel korábbihoz képest eddig” – nyilatkozta az FN-nek egy a neve elhallgatásátKarácsonyi bódévárosok: a gagyitól a kézművesig 2 kérő eladó.Karácsonyi bódévárosok: a gagyitól a kézművesig 2

A kereslet megcsappanását az árusok szinte egyöntetűen a hipermarketláncok (Tesco, Auchan) óriási karácsonyi akcióinak és olcsó termékeinek tulajdonítják. Sajnos a magyar ember nagyon árérzékeny, ezért megesik, hogy 300 forintos kínai műanyag angyalkadíszt vesznek például egy 1600 forintos, kézzel készített nemezangyalka helyett. Az megfigyelhető tendencia, hogy a jól szituált, nagyobb vásárlóerővel rendelkező magyarok is egyre gyakrabban a gagyit veszik. Igaz azonban, hogy más a különböző események, rendezvények célcsoportja illetve más a vásárlás oka is. Sok vásárló számára azonban nem az ár a döntő, hanem az áru, ha megtetszett, bármi áron elviszi – foglalta össze a magyar vásárlói szokásokat az egyik eladó.


A vásárokon megtalálható, karácsonyfa alá szánt termékek elképesztően széles skálán mozognak. Fellelhetők ott a néhány száz forintos kínai Mikulások, a különböző színes műanyag díszek, a hagyományőrző nemezkészítő kézművesek portékái vagy éppen a különféle jókívánságok és egyéb falra akasztható házi áldások mellett. A vásárok azonban abban is különböznek, hogy milyen árusok számára engedélyezik az értékesítést.

A vásárok királya


December első hetében egyre másra nőnek ki a földből a már megszokott karácsonyi vásárok Budapest nagyobb terein, forgalmasabb közlekedési csomópontjain. A vásárok minősége nagyon eltér egymástól, a giccsparádétól a kézműves árukig szinte minden megtalálható a bódévárosokban.

A karácsonyi vásárok közül kiemelkedik a Vörösmarty téri, mely mind nagyságával, mind pompájával messze túlszárnyalja vetélytársait. A téren található meg a legtöbb, a karácsonyi időszakban aktuális turistalátványosság, így ez lehet a külföldi vendégek számára a legvonzóbb a budapesti kínálatból. A tér karácsonyi díszkivilágítást kapott, a Gerbeaud-házon idén is van adventi naptár, mely visszaszámolja a decembert 24-ig hátralévő napokat. Minden nap este hat órakor nyílik meg egy újabb ablak élőzene és fényjáték kíséretében.

Ez a vásár abban is különbözik a többitől, hogy itt kizárólag kézműves portékákat találhatunk. Ezzel a szervezők egyfajta minőségi elvárást is támasztanak az árusokkal szemben, hiszen másféle célcsoport látogatja a teret, mint például a Keletinél vagy a Blaha Lujza téren – tudta meg a FigyelőNet egy neve elhallgatását kérő árustól. A frekventált helyekre történő árusítási igény megváltása már hónapokkal, a Vörösmarty, Liszt Ferenc, Jókai tereken már több mint fél évvel az árusítás előtt megtörténik. Minden kereskedő a karácsonyi szezon nagy forgalmában bízik a legjobban, hiszen az árusok ebben az időszakban termelik meg forgalmuk jelentős hányadát.

A tér egyéb látványosságokat is ígér látogatóinak, hiszen Vörösmarty szobrát, mely jelenleg egy nejlonsátor jótékony melegét élvezi, körbeveszik a különféle stílusú kézműves betlehemek és számos egyéb látnivaló, például fából készült harangtorony, valamint számos gyönyörűen feldíszített fenyőfa. A téren sétálgatva úgy érezhetjük, hogy egy nyugat-európai nagyváros karácsonyi vásárát látogattuk meg. A kézműves látványosságok, a kovácsoltvas műhely, az ezerféle festett üveg, a tönkölybúzapelyva párna a vidék hangulatát hozzák a belvárosba. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szombat esti látogatásunkkor a tér zsúfolásig telt francia, angol, német, spanyol turistával.

A tél és egyben a vásárok kísérője a pálinka- és forraltbor-kimérések, valamint a vidék ízeit felvonultató sült gesztenye- (250-300 forint/adag), töki pompos- (pizzaszerű, tejfölös alapú, hagymás-szalonnás, kemencében sült étel, 500 forint/adag), kolbász- és pecsenyeárusok (500 forinttól). A finom, ínycsiklandó illatok még a szomszédos utcákból is képesek átcsábítani a sétáló embereket.

A pop-art vásárok

A Vörösmarty téren kívül sehol nem előfeltétele az árusításnak, hogy saját terméket értékesítsenek. Ebből fakadóan számos viszonteladó és kereskedő lepi el a vásárokat, akik néha a legelképesztőbb termékeket kínálják eladásra. A klasszikus könyv- és CD-árusok mellett ráakadtunk téli sportruházati kiegészítőkre, kerámiákra, gyertyákra, nemezből készült csecsebecsékre, ritkább esetben teljesen giccses ajándékokra is.

A külföldi turisták által igen frekventált Liszt Ferenc és Jókai téren azért fel-fel bukkannak kézművesek is. A többi vásáron leginkább viszonteladók kínálják portékáikat, kesztyűket, sálakat, sapkákat, bőr pénztárcákat, táskákat. Ezek a vásárok külalakra is eltérnek a Vörösmarty téritől, nem fából készült pavilonokból árusítanak, hanem fémelemekből álló, a régi BNV-re emlékeztető bódékból. Nem annyira előkelőek, így nem is vonzzák oly mértékben a külföldi turistákat.

Ezek a vásárok nem annyira szemet gyönyörködtetőek, viszont a legtöbb helyen lehet kapni forralt bort és sült gesztenyét is. Ezek talán segítenek tájékozódni az áruk közt a hideg téli estéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik