Üzleti tippek

A gazdasági diplomácia segíti a vállalatokat

A Külügyminisztérium fontos feladatának tartja a gazdaságdiplomácia eszközeivel elősegíteni a magyar üzleti élet, a gazdaság külföldi lehetőségeinek feltárását, kihasználását – hangsúlyozta Göncz Kinga külügyminiszter a külgazdaságban kiemelkedő szerepet játszó magyar vállalatok és szakmai szervezetek vezetőivel tartott szerdai konzultációt követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Göncz Kinga hangoztatta: az államközi kapcsolatoknak fontos szerepük van az üzleti élet alakulásában is. Kérdésre válaszolva Göncz Kinga elmondta: a megbeszélésen megvitatták, hogy miként tudnának a magyar cégek jobban bekapcsolódni a nemzetközi segélyprogramokba.

Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) külgazdasági szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a tárca elsősorban a külföldi tőke Magyarországra vonzását, a magyar vállalatok külföldi tőkebefektetését, a kereskedelmi kapcsolatok javítását tűzi ki célul. A mostani találkozó fórumot teremtett arra, hogy a közös teendőkről egyeztessenek az üzleti élet és az államigazgatás szereplőivel.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a válallatok lehetőségeit meghatározza, hogy milyen diplomáciai mozgások kísérik, illetve előzik meg azokat a vállalatközi együttműködéseket, amelyekből később konkrét üzletek születnek. Hernádi szerint kívánatos, hogy a magyar diplomácia ott legyen azokban az országokban, ahol magyar érdekeltségek vannak, és ne engedje meg, hogy a magyar székhelyű vállalatokat diszkrimináció érje.

A Mol elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar GDP-ben egyre nagyobb hányad származik külföldi tevékenységből, Magyarországnak nyitott gazdasága van, hagyományosan kiemelt terület az export-import, de ma már a közép-európai térség legnagyobb tőkeexportőre is.

Kérdésre válaszolva Merényi Miklós elmondta, meg kell vizsgálni minden egyes relációt, hogy hol érdemes a magyar gazdaságdiplomáciai jelenlétet növelni. Várhatóan erősíteni kell a Balkánon, Németországban, Ausztriában. Némelyik FÁK-országban a jelenlétet kell megteremteni, illetve tanulmányozzák egyes orosz kormányzóságokban az irodanyitási lehetőséget. Elképzelhető jutalékrendszerű szerződések kötése is a magyar gazdasági érdekek képviseletére.

Merényi Miklós elmondta, hogy az ITDH helyzetbe hozására januárban tesz le javaslatot a miniszternek. A külgazdasági képviseleti rendszert folyamatosan figyelemmel kísérik, ahol a reláció nem igazolta a reményeket, áttérnek alacsonyabb rendű képviseletre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik