Üzleti tippek

Genomikai Innovációs Központ lesz Szegeden

Genomikai Innovációs Központot (GIK) terveznek Szegeden; az inkubátorház a kutatásfejlesztés finanszírozását és menedzselését tudja biztosítani – adta hírül a Duna-Tisza Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója.

Németh Mihály elmondta: a beruházás költségvetése több mint 900 millió forint, amelynek 40 százalékát a Zrt. saját erőből tudja finanszírozni; a fennmaradó részre pályázatot nyújtottak be a Norvég Alapra, és tervezik, hogy jelentkeznek a Svájci Alapra is. Számításaik szerint a projektet hitelből is érdemes megvalósítani, de akkor a megtérülési idő lényegesen hosszabb.

A GIK létrehozására a zrt. és egy vállalkozás tavaly kft.-t alakított, amelynek jegyzett tőkéje jelenleg 95 millió forint. Elképzelésük szerint a Szegedi Biológiai Kutatóintézet (SZBK) területén létrehoznak egy bruttó 4000 négyzetméter alapterületű, többfunkciós központot. Az épület megépítését követően, amelyre már komplett kiviteli tervdokumentáció és építési engedély is van, 1600 négyzetméterre olyan szolgáltatók költözhetnek be, amelyek kifejezetten a kutatásfejlesztés finanszírozását, menedzselését szolgálják.

Ilyen a Biopolisz Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft., amely a technológiai transzfer menedzsmentjét, azaz a kutatás-fejlesztés szabadalmaztatását, ügyintézését végzi, a DARFT Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., amely pályázati, innovációs tanácsadást tud nyújtani, illetve a Duna-Tisza Regionális Fejlesztési Zrt., amely befektetőként a vállalkozásfejlesztésben támogatja az induló vállalkozásokat – ismertette.

Hozzátette: a projekt célcsoportja a kutató-fejlesztő cégek, szervezetek, intézmények, a kis- és középvállalkozók. A zrt. tárgyalásokat folytatott az SZBK-val, amelynek értelmében a betelepülő, induló kutató-fejlesztő cégek használhatják az intézet eszközparkját. Így annak kihasználtsága magasabb lehet, és a csúcstechnológiai műszerek jövőbeni fejlesztése együttesen történhet. A konferenciatermet, a tárgyalókat, a könyvtárat az SZBK díjazás ellenében adja majd használatba.

A komplexum lényege, hogy minden egy helyen megtalálható lesz a vállalkozók számára: ha elakadnak egy pályázati vagy szabadalmaztatási kérdésnél, szakemberek válaszolnak a kérdéseikre akár egy emelettel feljebb – hangsúlyozta. Serkentően hatna az SZBK tudományos légkörének közelsége is.

Kitért arra, hogy a Zrt.-t gyakran éri vád, hogy Szeged-központú; ezen a GIK-ben születő kutatási eredmények „piacosításával” lehet segíteni, hiszen az üzemeket és termelőegységeket bárhol a régióban létre lehet hozni. A Zrt.-ben az állami rész mellett Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 25,01 százalékos – 175,1 millió forint értékben – tulajdonjoggal bír, míg a tulajdonosok közt további 13 önkormányzat, illetve önkormányzati társulás, valamint egy vállalkozás is megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik