Üzleti tippek

Este megkezdi adását a “francia CNN”

A párizsi Concorde térről sugárzott ünnepi műsorral kezdi meg adását szerda este az első nemzetközi francia hírtévé, a France 24.

A kétnyelvű (angol-francia) és 2007-től napi négyórányi adást arabul is kínáló ingyenes hírtévé az első 24 órában csak interneten (www.france24.com) lesz nézhető, majd csütörtöktől műholdon és kábelen is fogható lesz 90 ország 80 millió háztartásában Európában, a Közel- és Közép-Keleten, valamint Afrikában. Ezenkívül a nemzetközi szervezetek (ENSZ, IMF, Világbank) New-York-i és washingtoni székházaiban, valamint szállodaláncok csatornáin is látható lesz a “francia CNN”.

A Jacques Chirac francia államfő kezdeményezésére létrejött, 24 órában sugárzó hírtévé célja a nemzetközi hírek “francia szemmel” való bemutatása. Gérard Saint-Paul hírigazgató szerint ez nem azt jelenti, hogy a France 24 Franciaország hangja kíván lenni, hanem hogy a CNN amerikai hangjával szemben a francia köztársaság alapértékeinek szellemében kívánja kiszélesíteni a nézők látószögét a párbeszéd, a tolerancia és a mások tiszteletének jegyében.

A francia CNN-t az AFP francia hírügynökséggel és a Radio France Internationale (RFI) rádiócsatornával együttműködve a francia közszolgálati tévécsatornákat magába foglaló France Télévisions és a legnézettebb országos kereskedelmi csatorna, a TF1 közösen működteti majd, évi 86 millió euróból. Ez az összeg messze elmarad a konkurens katari al-Dzsazira arab hírtévé, a BBC évi 600 millió eurós vagy a CNN évi 1,6 milliárd eurós költségvetésétől.

A Párizs egyik déli elővárosából, Issy-les-Moulineaux-ból sugárzó hírtévé 380 munkatársának átlagéletkora 30 év. A hatezer jelentkezőből kiválogatott 170 újságíró 28 országból érkezett. Valamennyien legalább kétnyelvűek, a francia mellett angolul vagy arabul beszélnek.

A France 24 ugyanazt az adást fogja sugározni párhuzamosan franciául és angolul, és félóránként jelentkezik 10 perces hírblokkal. A hírmagyarázók mindkét nyelvű adásban ugyanazok a személyek lesznek. A hírek között kulturális magazinok és talk-show-k lesznek láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik