Üzleti tippek

A GVH rábólintott az új lapterjesztő cégre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Sanoma Budapest Kiadói Zrt., a Ringier Kiadó Kft., a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt., és az F-Log AG közös irányításával létrejövő új lapterjesztő cég, a MédiaLOG Fiege Zrt. megalakulását.

A GVH MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint azonban azzal a feltétellel kapták meg az engedélyt, ha a kérelmezők vállalják azt a kötelezettséget, hogy a MédiaLOG Fiege Zrt. az általa nyújtott előfizetéses lap- és magazinterjesztés szolgáltatást minden azt igénybe venni kívánó félnek azonos feltételekkel nyújtja.

Ezen kívül az új lapterjesztő a szolgáltatását igénybevevő ügyfelektől tudomására jutott, azok üzleti titkát képező információkat mások részére nem teheti hozzáférhetővé. A tájékoztatás szerint a versenytörvény alapján azért kellett a vállalkozásoknak a GVH-hoz folyamodniuk a tervezett összefonódás engedélyeztetéséért, mivel az összefonódással érintett vállalkozás-csoportoknak a 2005. évi nettó árbevétele együttesen meghaladta a tizenötmilliárd forintot, ezen belül három vállalkozás-csoporté az ötszázmillió forintot.

A jogszabályok értelmében a versenyhatóságnak engedélyeznie kell az összefonódást, amennyiben az az érintett piacon nem gátolja a hatékony verseny kialakulását és fennmaradását. A versenytörvény ugyanakkor kimondja: az esetleges káros hatások kiküszöbölése érdekében a GVH az engedély megadását a kérelmezők számára előírt kötelezettségek teljesítéséhez kötheti.

A versenyhivatali határozat kiemeli: a GVH az engedélyt visszavonja, ha a kötelezett vállalkozás nem teljesíti a határozatban előírt valamely kötelezettségét, illetve módosíthatja azt, amennyiben a mulasztás a vállalkozásnak fel nem róható okra vezethető vissza. A GVH utóvizsgálatot fog tartani, a melyben ellenőrzi a határozatában foglalt kötelezettségek teljesítését. A versenytörvény rendelkezései nem zárják ki, hogy egy versenyfelügyeleti eljáráshoz több utóvizsgálat is kapcsolódjon. A közlemény szerint a vállalkozás számára hosszabb távon az utóvizsgálat kifejezetten hasznos lehet, mert így könnyebb lesz számára az előírt kötelezettségeket betartani.

A Magyar Posta szeptember közepén jelentette be, hogy megszületett a hírlapterjesztési megállapodás a Médialog Fiege Zrt. és a Magyar Posta (MP) Zrt. között, ami magába foglalja a munkaügyi jogutódlás alapján 1100 postai dolgozó átvételét, és a két cég terjesztési területen történő együttműködést.

A Médialog Fiege Zrt.-t nemrég alapította az F-LOG AG német logisztikai cég és 3 kiadó, a Népszabadság Zrt., a Ringier Kiadó Kft. és a Sanoma Budapest Zrt.

A létrejött előfizetéses terjesztői cég a tervek szerint 2007-től 150 településen kezdi meg hírlapkézbesítői tevékenységét. A többi településen – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is a Magyar Posta kézbesíti a kiadók újságjait az előfizetőknek a Médialog megbízásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik