Üzleti tippek

A konkurenciához igazol a BBC elnöke

Teljesen váratlanul lemondott a BBC elnöke, Michael Grade, aki a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság legfőbb kereskedelmi vetélytársához, az ITV-hez szegődött – közölte a The Daily Telegraph, majd a BBC-nél is megerősítették.

Grade meglehetősen kényes időszakban hagyja ott a BBC-t, és ugyancsak kényes időszakban ül át az ITV elnöki székébe. Most folynak ugyanis az éles konfliktusokkal tarkított tárgyalások a BBC-t fenntartó, a lakosságtól évente beszedett kötelező tévédíj emeléséről, és Grade volt az egyik szószólója az inflációt kétszeresen meghaladó emelési tervnek. A BBC ugyanis kizárólag a háztartásonként évi 127 fontos (50 ezer forintos) előfizetési díjból él, reklámokat sem a társaság rádióállomásai, sem tévécsatornái nem sugároznak.

Ez a kormányt is megosztotta; állítólag Tessa Jowell, a médiaügyekért is felelős kulturális miniszter támogatná az ilyen mértékű emelést, Tony Blair miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter azonban mereven ellenzi.

Az ITV, amely az első kereskedelmi televízió volt Nagy-Britanniában, ugyanakkor éppen a nézettség, és ezzel a reklámbevételek folyamatos apadásával küszködik a futótűzszerűen terjedő digitális tévézés versenyében. A cég egy súlyos piaci vereséget már tavaly elszenvedett, amikor be kellett zárnia külön hírcsatornáját, az ITV Newst, amely nem bírta a versenyt a Sky-csoport és a BBC 24 órás hírtévéivel.

A 63 éves Grade, akit a BBC eddigi legsúlyosabb morális válsága után, két és fél éve 79 jelentkező közül választottak ki, a Daily Mirror tömeglap sportriportereként kezdte szakmai pályafutását négy évtizede. A nyolcvanas években a BBC tévé egyes csatornájának intendánsa, majd a BBC tévé egészének programigazgatója lett, később a Channel 4 kereskedelmi tévé vezérigazgatója volt 11 évig. Mielőtt a BBC élére került, a brit nemzeti lottót működtető Camelot társaságot vezette. Grade a BBC elnökeként évente 125 ezer fontot (50 millió forintot) keresett; elemzői vélemények szerint az ITV élén ennek a többszörösét viszi majd haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik