Üzleti tippek

„Írógép” mellé rendelték a verekedő rendőröket

A Los Angeles-i rendőrség vizsgálatot indított két járőre ellen, miután egy videofelvétel szerint brutálisan intézkedtek egy körözött férfivel szemben.

A YouTube videomegosztó portálon tűnt fel az a házi készítésű videofelvétel, amelyen két rendőr földre teper egy férfit, aki állítólag meg akarta szerezni az egyik rendőr fegyverét (legalábbis ez áll a rendőri jegyzőkönyvben, amelyet az Associated Press szerzett meg). Cardenas ellen a Los Angeles-i rendőrség körözést adott ki orgazdaság miatt. A hivatalos jelentés szerint a járőrök felismerték a férfit, de az el akart futni előlük. Innen kezdődik a felvétel.

A házivideók ereje

1991-ben Los Angeles utcáin zavargások (felvétel itt) törtek ki azt követően, hogy egy Rodney King nevű férfit bántalmaztak a rendőrök munkájuk során, és az erről készült amatőr videofelvétel nyilvánosságra került.Nemsokára azonban a zavargások ellen tiltakozó videók is készültek.

A rendőri jelentés szerint William Cardenas ellenállt a rendőröknek letartóztatása közben. A két rendőr, Alexander Schleg és Patrick Farrel azután teperte a földre a férfit, miután az egyik rendőr úgy látta, hogy Cardenas „kezével eltakarta rendőrtársa fegyvertokját”, vagyis el akarta venni annak kézifegyverét. Erről a részről nem számol be a felvétel, azonban az ez után következő események jól láthatóak: az egyik rendőr bal öklével többször is arcon üti a mozgásképtelenné tett férfit. Ezután Cardenas megpróbál kiszabadulni a két rendőr alól, de az öklöző férfi erre a torkára térdel.

A Los Angeles-i rendőrfőnök, William Bratton szerint a felvétel ugyan felkavaró, de az alkalmazott erő megfelelt a körülményeknek.

A felvétel augusztusban készült, de szeptember közepén kapott csak nyilvánosságot, a Cardenas elleni bírósági tárgyalás napján, amikor a védőügyvéd a bíróságon bemutatta a húsz másodperces anyagot. A bíró a látottak után is gyanúsítottként hallgatta ki Cardenas-t, a rendőrök ellen pedig vizsgálat indult. Ez még nem zárult le, de a két járőrt a vizsgálat idejére a fegyveres szolgálat alól felmentették, jelenlegi beosztásuk szerint adminisztrátorok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik