Üzleti tippek

360 milliót követel az ORTT

Az öszeg nagy részét már törölt cégektől követelik.

Mintegy 360 millió forinttal adósak az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) a hazai műsorszolgáltatók; tartozásuk zömét a be nem fizetett műsorszolgáltatási díjak teszik ki – derül ki a médiahatóság által az MTI kérésére készített összeállításból.

A két legnagyobb adós közül az időközben Magyarországról Prágába költözött, a Minimaxot és a Game One csatornát működtető cégtől 134 milliót, a Musicmaxot működtető társaságtól 64 milliót követel a médiahatóság peres úton, miközben mindkettőt törölték már a hazai műsorszolgáltatók lajstromából.

A nem működő tévéadók tulajdonosai közül a TV Egy Műsorszolgáltató Rt.-é a kétes értékű elsőség; a nyilvántartásból azóta szintén törölt Szatelit televízió felszámolás alatt álló tulajdonosától valamivel több mint 54 millió forintot nem sikerült beszednie az ORTT-nek.

Az egykori Pannon Rádiót jegyző Gidó Média Kft.-től 22 milliónyi műsorszolgáltatási díjat, négymillió forintnyi óvadékot, valamint bő félmilliós késedelmi kamatot vár a testület.

Ez a cég ugyanúgy felszámolás alatt áll, és már szintén nem szerepel a műsorszolgáltatók nyilvántartásában, mint a nyíregyházi Sunshine Rádiót működtető Digital SM Kft., amelytől 22 milliónyi koncessziós díjat és 900 ezer forintra rúgó késedelmi kamatot szeretne behajttatni a médiahatóság.

A nagyobb kereskedelmi rádiók fenntartói közül a Juventus Rádió 100,2 Kft.-vel szemben 4,5, míg a Juventus Rádió Zrt.-vel szemben egymillió forintnyi követelése van az ORTT-nek, amely mindkét esetben fizetési felszólítást küldött ki; hasonlóképpen járt el a testület a listán egyetlen közszolgálati médiumként szereplő Magyar Televízió (MTV) esetében is.

Az MTV 370 ezer forinttal szerepel a táblázat kötbéreket és bírságokat felsoroló rovatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik