Üzleti tippek

Magyar sikerek a National Geographic pályázatán

Magyarországon 2006 februárjában hirdették meg a National Geographic első nemzetközi fotópályázatának részeként az alkotói versenyt amatőr és professzionális fotósok részére. A győztes képek pedig megmérettettek a National Geographic washingtoni döntőjén.

A végeredmény kiemelkedő magyar sikert hozott: a nemzetközi mezőnyben a háromból két kategóriában hazai fotós hozta el az első díjat.

A National Geographic Society 2006 elején első alkalommal hirdetett nemzetközi fotópályázatot tizenhat olyan ország kiadóival és szerkesztőségeivel együttműködve, ahol megjelenik a National Geographic magazin. A National Geographic Magyarország kiállítással egybekötött nyílt fotópályázat kiírásával csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja a fotózás népszerűsítése mellett új tehetségek felfedezése volt.


Magyar sikerek a National Geographic pályázatán 1

Gyarmati Csaba: Hungaricum

A részt vevő országok először határaikon belül hirdetették meg a versenyt, és az előzsűrizés után három kategóriában küldtek fotókat a nemzetközi megmérettetésre. A magyarországi elődöntőre több mint háromezer pályamű érkezett, melyeket a Papp Gábor, Heltai Csaba, Szalay Zoltán, Korniss Péter és Eifert János alkotta zsűri bírált el. A hazai döntő több ezer kép közül kikerült győztes fotói a National Geographic Magyarország magazin júliusi számában jelentek meg, s alkotóik egy-egy Canon EOS D30 géppel gazdagodtak, melyet a fotópályázat eredményhirdetésén vehettek át.

A nemzetközi fotópályázatra összesen 40 ezer pályamű érkezett, a tengerentúli döntőre, Washingtonba továbbjutó 48 fotót – a részt vevő országok három-három kategóriagyőztesét — a National Geographic Society szakmai grémiuma értékelte.


Magyar sikerek a National Geographic pályázatán 2

Teveli Gábor: A mezõgazdasági Minisztérium irodája Dél-Laoszban

A végeredmény kiemelkedő magyar sikert hozott: két kategóriában is hazai fotós hozta el az első díjat. Radisics Milán a Természet és tudomány tárgyban a 2003. májusi részleges napfogyatkozásról, napkeltekor készített képével, míg Németh Dániel a Népek és kultúrák témában egy barcelonai fesztiválon megörökített jelenettel vívta ki a zsűri elismerését. A Társadalomábrázolás kategóriát Erdal Kinaci török fotós nyerte.

A hazai díjazott képeket és a zsűri által kiválónak ítélt további 150 fotót bemutató kiállítás nyílt a Westend City Center Bevásárlóközpontban. A kiállítást Schlosser Tamás, a National Geographic Magyarország magazin októberben kinevezett főszerkesztője nyitotta meg. Az október végétől egy hónapig látható kiállítást ingyenesen tekinthetik meg a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik