Üzleti tippek

A KbT a közbeszerzéseket segíti

A Közbeszerzések Tanácsa (KbT) kidolgozta a kis- és középvállalkozások (kkv)közbeszerzési eljárásokban való részvételének elősegítéséről szóló ajánlását - közölte Nagyházi Gyula, a tanács sajtófőnöke.

Az ajánlás felhívja az ajánlatkérők figyelmét néhány olyan egyszerű megoldásra, melyekkel a kkv-k közbeszerzési eljárásokban való sikeres részvételét segíthetik elő. A közbeszerzési törvény ugyanis több olyan lehetőséget is kínál, amellyel, ha az ajánlatkérők élnek, megkönnyíthetik a kisebb méretű vállalkozások számára az ajánlattételt.

Jelentős kedvezmények kicsiknek

Így e vállalkozások részvételi esélyeit növelheti, ha például az ajánlatkérő lehetővé teszi a rész ajánlattételt, ha a dokumentációt ingyenesen teszi hozzáférhetővé vagy ha alkalmat ad legalább egy alkalommal a hiánypótlásra. A kiírások szövegének közérthető, világos megfogalmazása is hozzájárulhat a gyakorlatlanabb ajánlattevők sikeres pályázatához.

Nagyházi Gyula utal arra, hogy az elmúlt időszakban mind az Európai Unió közbeszerzési politikájában, mind a hazai gazdaságpolitikában kiemelt hangsúlyt kapott a kkv-k támogatása, közbeszerzési eljárásokban való sikeres részvételének elősegítése.

A törvény nem engedi a kkv-k előnyhöz juttatását

Nyilvánvaló, hogy a kkv-k versenyképességének növelése fontos célkitűzés, amelyhez meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, melyekkel a vállalkozások közbeszerzési eljárásokban való esélyei javíthatóak. A sajtófőnök ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a magyar kkv-k előnyben részesítésére – a közösségi közbeszerzési irányelvekkel összhangban – a magyar közbeszerzési törvény nem biztosít lehetőséget.

Az Európai Unió tagállamaként Magyarországnak sincs lehetősége arra, hogy közvetlen jogszabályi rendelkezésekkel biztosítson bármilyen előnyt a magyar vállalkozások számára. A magyar ajánlattevők “helyzetbe hozása” a közbeszerzések szabályrendszerén kívül, egyéb legális eszközrendszer kialakításával lehetséges.

A KbT 2006 májusában cselekvési tervet fogadott el a kkv-k helyzetbe hozásának elősegítésére, aminek első állomása a most közzétett ajánlás. Előkészítés alatt áll továbbá az ajánlattevők, ezen belül is elsősorban a közbeszerzésekben kevésbé jártas kkv-k ajánlatadását segítő útmutató kialakítása, melyet a Tanács még ez évben közre kíván adni.

A közbeszerzésekben résztvevők informálását kívánja elősegíteni a Tanács azzal is, hogy a hozzá érkezett nagyszámú, a közbeszerzési törvény alkalmazásával összefüggésben gyakran felmerülő kérdésre adott válaszaiból összeállítást tesz hozzáférhetővé a honlapján már e hónapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik