Üzleti tippek

Új uniós rendelettervezet a de minimis támogatásokra

Várhatóan novemberben fogadják el az Európai Unió Bizottságának közelmúltban nyilvánosságra hozott rendelettervezetét az ún. csekély összegű állami támogatások (de minimis) újraszabályozásáról.

A tagországok jövőbeli fejlesztéspolitikai lehetőségeit meghatározó uniós javaslat – a bank javaslatait és érvelését messzemenően figyelembe véve, a magyar érdekekkel összhangban – a piackonform támogatási formákat állítja a középpontba, és jelentősen megemeli ezeknek a támogatásoknak a felső határát, tájékoztatott Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza.

Az Európai Unió bizottsága 2006. szeptember 20-án tette közé a de minimisre vonatkozó új rendelettervezetét. A javaslat előkészítését szolgáló konzultációs folyamatban a Magyar Fejlesztési Bank aktívan részt vett. A rendelettervezet egyértelműen a bank által több fórumon képviselt szemléletváltását tükrözi, amely szerint a visszatérítendő támogatások fejlesztéspolitikai, költségvetési és vállalkozói szempontból is a leghatékonyabbak. Az MFB a döntési folyamatban mindvégig ellenezte a piackonform (hiteltípusú) állami támogatások diszkriminációját, ami jelentősen szűkítette volna a magyar vállalkozások finanszírozási lehetőségeit.

Az új szabályozás megemeli a csekély összegű állami támogatások felső határát, a jelenlegi 100 ezer euróról 200 ezer euróra. A felső határ emelése mellett fontos új elem, hogy a támogatás maximum összege a visszatérítendő támogatásoknál a tavasszal nyilvánosságra hozott tervekkel ellentétben az ún. bruttó támogatástartalom lesz, vagyis a hitelkonstrukciók esetében a piaci és a kedvezményes kamatozás közötti különbség. A kedvezményes hitel így a 200 ezer eurónál (55 millió forintnál) jóval nagyobb is lehet, a kondícióktól függően akár 450-550 millió forintot is elérhet.

Az új szabályozás alapján a regionális politika által támogatott területeken a korábbi 1 millió euróhoz képest a 1,5 millió eurót is elérheti a kkv-k számára hozzáférhető saját tőke nagysága. Az ezt meg nem haladó tőkét biztosító támogatási programoknál a bizottság vizsgálata gyorsított jellegű, ami a vállalkozások finanszírozási lehetőségeit a későbbiekben kedvezően befolyásolhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik