Üzleti tippek

ORTT: törvénysértő volt a Hír TV tudósítása

A hír TV a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta az MTV-székház ostromát, s ezzel megsértette a médiatörvényt – áll az ORTT közleményében.

Az Országos Rádió és Televízió Testület hatósági ellenőrzés keretében megvizsgálta hét műsorszolgáltató (Kossuth Rádió, Hír Televízió, Magyar ATV, RTL Klub, Duna Televízió, TV2, Echo TV) szeptember 18-án huszonkét óra és a műsorzárás között folytatott programszerkesztési gyakorlatát. “A hatósági ellenőrzés megállapításai szerint médiajogi relevanciával a hír TV műsorszolgáltatása bír” – áll a médiahatóság szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Az ORTT álláspontja szerint a hír TV a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket, amely felveti a médiatörvényben foglalt a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének tiszteletben tartását előíró műsorszolgáltatói kötelezettség illetve a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének megsértését.

Az MTI úgy tudja: a jelentés szerint a Hír Televízió az incidenseket forradalmi eseményekként próbálta bemutatni, és eközben kritika nélkül elfogadott minden olyan értesülést, ami alátámasztotta a szerkesztőknek ezt a vélekedését.

Kikérik a hír TV véleményét

Az ORTT három napon belül nyilatkozatot vár a hír TV-től a jelzett törvénysértésekről. Médiahatósági források az MTI-vel azt közölték: a nyilatkozatkérés célja, hogy a műsorszolgáltató is kifejthesse a kérdésben álláspontját, a dokumentum pedig beépül az eljárás anyagába. Az MTI információi szerint a felhívást postai úton juttatják el a televíziós csatornához, így a hír TV válaszát is figyelembe vevő határozathozatalra várhatóan két hét múlva kerülhet sor.

A hír Tv kivár

A hír TV vezérigazgató-helyettese, Gajdics Ottó az MTI megkeresésére egyelőre nem kívánt érdemben reagálni a hatóság megállapításaira. Mint mondta: saját magukra nézve élnek az “ártatlanság vélelmével”, továbbá tartják magukat az ORTT közleményében is jelzett időhatárhoz, amely szerint csak három napon belül kell nyilatkozniuk az ORTT által végzett hatósági ellenőrzés megállapításairól.

Pontatlanságok máshol is

Testületi forrásból származó információk szerint a médiahatóság a Magyar Rádió esetében azt állapította meg, hogy bár a Kossuth rádió csak hajnali fél három körül, a vizsgált műsorszolgáltatók közül utolsóként szakította meg műsorát, addig is folyamatosan tájékoztatott a zavargásokról. A Magyar ATV-ről szóló rész megemlíti: az adó értesülései több esetben pontatlannak bizonyultak.

Az RTL Klub esetében kiegyensúlyozottnak és nagyobb hibáktól mentesnek látta a tudósításokat a médiahatóság, amely a TV2 ekkori hírszolgáltatását kisebb pontatlanságoktól eltekintve korrektnek minősítette.

A Duna Televízió esetében is megfelelő gyorsaságúnak és kellően pontosnak minősítette az eljárást az anyag, amely szerint a közszolgálati csatorna „interjúalanyait kiegyensúlyozott módon válogatta össze, és óvakodott a megalapozatlan információk közreadásától; amennyiben az értesülések igazságtartalma kétséges volt, ezt minden esetben közölte”.

Az Echo TV esetében azt jegyezte meg: az gyakran fogalmazott meg téves, meg nem erősített információkat, ezeknek bizonytalan voltára viszont többnyire felhívták a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik