Üzleti tippek

Kóka: megsokszorozzuk a K+F-ráfordításokat

admin
admin

2006. 09. 25. 20:45

Magyarország a következő 5 évben meg akarja duplázni, 10 éven belül pedig megháromszorozni a kutatás-fejlesztésre költött pénzeket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok versenyképességi ügyekben illetékes minisztereinek tanácskozása után tartott sajtóértekezletén.

Kóka közölte: azt tartaná kívánatosnak, ha ennek az összegnek kétharmadát a gazdaság szereplői fedeznék, s egyharmada származna a költségvetésből, azaz jelentősen nőne a vállalkozások innovációs képessége.

K+F EU-pénzekből

A K+F-források jelentős bővítését egyébként részben az EU-pénzek teszik majd lehetővé: mint a miniszter rámutatott, az Új Magyarország fejlesztési terv alapján a 2007-2013-as időszakban 500-600 milliárd forint pályázati pénz nyílik meg a kutatás-fejlesztés és innováció számára, s az EU saját kutatási keretterve alapján további 80-100 milliárd forinthoz juthat Magyarország.

Három százalék

Kóka reális célkitűzésnek mondta, hogy 2010-re a GDP 1,8-2 százalékára, 2015-re pedig a GDP 2,8-3 százalékára nőjenek a magyar innovációs ráfordítások. Ez a számsor egyben azt is mutatja, hogy Magyarország 2015-re tudná majd teljesíteni azt az EU-célkitűzést, miszerint minden tagállam hazai össztermékének 3 százalékát fordítsa kutatás-fejlesztésre. (Az EU átlaga jelenleg 1,9 százalék.)

A miniszteri tanácskozáson szóba került még az EU belső piacának szabályozása is. Kóka hangsúlyozta: Magyarország a nemzeti protekcionizmus gyakorlatának és a versenynek a szembeállításakor a versenyt preferálja. Ám ragaszkodik az EU négy alapjogának egyenlő teljesítéséhez, azaz a szolgáltatások nyújtásának és a munkaerő vándorlásának szabadságát ugyanúgy érvényesíteni kell az EU-n belül, mint a tőkék és a termékek szabad áramlását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.