Üzleti tippek

MKIK: több uniós forrást a gazdaságba

A kamara azt szorgalmazza, hogy az európai uniós fejlesztési források a javasoltnál nagyobb mértékben kerüljenek a gazdaságba, és a vissza nem térítendő támogatások aránya is növekedjen - hangoztatta Parragh László, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken.

Az MKIK elnöksége a titkárokkal és a regionális fejlesztési kollégium tagjaival kibővített ülésen konzultált Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal az Új Magyarország Fejlesztési Tervről.


Bajnai Gordon a konzultáción elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv (II. Nemzeti Fejlesztési Terv) készülő gazdaságfejlesztési operatív programjában a kis- és középvállalkozások prioritást kapnak, a fejlesztési forrás felhasználása hatással lesz az egész gazdaságra. Úgy vélekedett, hogy a vissza nem térítendő illetve a visszatérítendő támogatások arányát meg kell határozni, és ebben a munkában együttműködést ajánlott a kamarának.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési választásokat követően 16 gazdasági szervezet, köztük a kamara kiáltványt fogalmazott meg, amelyben az egyensúly megteremtésének, a növekedési feltételek biztosításának, a reformok megvalósításának fontosságát hangsúlyozták.

A kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy az Új egyensúly program, a konvergenciaprogram és az Új Magyarország Fejlesztési Terv hatásai kiolthatják egymást, pedig a három program hatásának szinergikusnak kell lennie. Parragh László elmondta, hogy a megszorítás nem egyenlő a reformmal, ennek két egymásra épülő folyamatként kell működnie. A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ezért tartják fontosnak a vissza nem térítendő támogatások arányának növelését.

Megismételte korábban is hangoztatott álláspontjukat, hogy a gazdaság számára elengedhetetlen a nyugalom, a stabilitás és csak a törvényes keretek közötti véleménynyilvánítást tartják elfogadhatónak.

Bajnai Gordon kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány három pillérre – az egyensúlyra, az államreformra, a fejlesztésre – építkezik. Ebből most első helyen az egyensúly megteremtése áll. Erre építve lehet a tartós foglalkoztatást, növekedést megvalósítani. A kormánybiztos szólt arról, hogy egyszerűsítik és gyorsítják a uniós források felhasználásának rendszerét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik