Üzleti tippek

Nem léptek ki tömegesen az evából

Nem vezetett tömeges kilépéshez az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) kulcsának 15-ről 25 százalékra való megemelése: a mintegy 103 ezer evázóból a szeptember 15-ig feldolgozott adatok szerint mindössze 658-an jelentkeztek ki - tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az évközi kilépést azért tették lehetővé, mert az eva kulcsa október 1-jével 15-ről 25 százalékra emelkedik. A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal, és a kijelentkezést ugyancsak szeptember 15-ig vissza is lehetett vonni. Akik azonban most elpártoltak az egyszerűsített vállalkozói adótól, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát.

Az eva hatálya alatt maradók választhatnak: vagy megfizetik az első háromnegyedév bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy arányosítanak, azaz 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot.

Ha valaki nem arányosítással, hanem két adóalap alapján határozza meg idei adójának mértékét, nyilvántartásait úgy kell vezetnie, hogy az egyes időszakokra előírt adót elkülönítve meg lehessen állapítani. Október 1-jétől az is új szabály, hogy az eva előleget – az első három negyedévre megfizetett adóelőlegek figyelembevételével – a várható éves adó 100 százalékára ki kell egészíteni december 20-ig, bevallani pedig az adóévre vonatkozó bevallásban kell. A negyedéves előlegfizetéshez 2007-től sem kapcsolódik negyedévente bevallás.

Nem szűnik meg a tevékenységét ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatát közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szüneteltető, továbbá gyedben vagy gyesben részesülő magánszemély egyszerűsített vállalkozói adóalanyisága abban az esetben, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző adóévben tevékenységét nem folyamatosan végezte, illetve vállalkozói bevételt nem számolt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik