Üzleti tippek

MTV: még nem digitalizálták a NAVA anyagokat

Még egyetlen percnyi archív felvételét sem digitalizálta a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) számára a Magyar Televízió (MTV), ám az intézmény eddig négy és egynegyed milliárd forintot kapott az anyagok felhasználási jogának átengedéséért.

Holub Katalin, az MTV szóvivője elmondta, tény, hogy a teljesítésnek az a formája, amely szerint a bevétel ellentételezéséül szolgáló anyagokat digitális formában átadták volna a NAVA-nak – eddig elmaradt. “Ennek oka: a felek szűkös technikai kapacitása” – közölte. MInt mondta, az MTV-nek – erre alkalmas berendezés hiányában – nem volt módja “üzemszerű mértékű digitalizálásra”; “egyébként erre vonatkozó kötelezettséget a szerződés egyik félre sem ró” és határidőt sem tartalmaz – tette hozzá.

“Ennek ellenére bármely, a listán szereplő kazetta egyedi átadására készek voltunk, és vagyunk. Eddig a NAVA részéről erre igény nem volt” – jegyezte meg.

Holub Katalin úgy nyilatkozott, az idei évre vonatkozó szerződést a felek még nem írtak alá, “most folyik az egyeztetés a vitás pontokról”; az ez évi költségvetésben négy és háromnegyed milliárd forint szerepel e célra, ám “ebből semmi nem folyt be”.

“A tavalyi megállapodás mellékletét képezi az a tételes lista, amely 10 763 óra, bruttó 4 260 016 000 forint értékben tartalmaz archív anyagokat, a szerződés ellentételezéseként”.

A 2005-ös megállapodás “sehol másutt be nem szerezhető, politikatörténeti jelentőségű dokumentumokat”, azaz archív híradó-bejátszásokat és a rendszerváltástól 2004. novemberéig a parlamenti közvetítések teljes anyagát tartalmazza. “A rendező elv az volt, hogy a szerzői jogi nehézségek miatt dramatikus művek egyelőre ne szerepeljenek a listán” – tette hozzá Holub Katalin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik