Üzleti tippek

Zöld utat kaptak a magyar regionális támogatási programok

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán hét európai uniós tagország, köztük Magyarország 2007-2013 közötti regionális támogatási programját.

A brüsszeli testület egy nemrégiben elhatározott döntés értelmében felülvizsgálja minden tagország állami támogatási rendszerét a területfejlesztésben, és azt követően, új iránymutatások alapján hagyja jóvá a nemzeti programokat. Magyarország mellett ezúttal Észtország, Görögország, Lettország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia programját fogadták el.

Az iránymutatások szerint a cél a legszegényebb régiók segítése, versenyképessé tétele. A szegényebb területek fejlesztését előmozdító állami támogatások (többek között közvetlen befektetési támogatások és a vállalatoknak biztosított adócsökkentések) engedélyezésére Brüsszel új szabályokat dolgozott ki. Az új iránymutatások fókusza a kibővített unió leghátrányosabb helyzetű régióira helyeződik át, a versenyképesség javítása és a zökkenőmentes átmenet szükségességének egyidejű figyelembe vételével. Uniós adatok szerint az EU lakosságának 52,2 százaléka él regionális állami támogatásra jogosult régiókban.

Az egy főre jutó átlagos bruttó össztermék 75 százalékát el nem érő (tehát hátrányos helyzetben lévő) régiók a legmagasabb támogatási kulcsokra, valamint működési támogatásra (a vállalatok folyó kiadásainak csökkentését célzó regionális támogatás) is jogosultak. A legkülső régiók egyedi hátrányaik miatt GDP-jük arányától függetlenül hátrányos helyzetűnek minősülnek. Az úgynevezett “statisztikai hatás” által érintett régiók – amelyek GDP-je nem éri el a régebbi 15 tagország átlagának 75 százalékát, de meghaladja a jelenlegi 25 tag átlagának 75 százalékát, átmenetileg hátrányos helyzetben lévő státust élvez, és alacsonyabb támogatási kulcsokra lesznek jogosultak. Átmeneti intézkedéseket terveznek 2010-ig azokra a régiókra, amelyek esetén a legnagyobb mértékben csökkennek a támogatási kulcsok, valamint 2008-ig azokra a régiókra, amelyek az új iránymutatások alapján elvesztik támogatási jogosultságukat.

Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos a szerdai jóváhagyásokat bejelentve emlékeztetett arra, hogy a cél a kevesebb, de célirányosabb támogatás. Felszólította egyúttal a programjával még adós 10 tagállamot, hogy tegyenek eleget ennek a kötelezettségüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik