Üzleti tippek

Az OÉT a Nemzeti Fejlesztési Tervről egyeztetett

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldala egyetértett az Új Magyarország Fejlesztési Terv (Nemzeti Fejlesztési Terv II.) foglalkoztatás, növekedés, kohéziós és fenntarthatóság stratégiai célkitűzéseivel pénteki ülésén.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos hangsúlyozta: a 2007-2013 közötti évekre szóló terv 8.000 milliárd forint uniós és magyar fejlesztési forrás felhasználásának stratégiáját határozza meg. A pénz Magyarország modernizációját, felzárkózását szolgálja. A kormánybiztos az OÉT plenáris ülésén hangsúlyozta: októberben készülnek a NFT II. operatív programjai, novemberben a két érvre szóló akciótervet dolgozzák ki, s mindkét esetben egyeztetnek a szociális partnerekkel.

A részletekről szólva Bajnai Gordon elmondta: a foglalkoztatási cél megvalósításakor nemcsak a munkahelyek számának növekedését kell szem előtt tartani, hanem a munkaerő foglalkoztathatóságát is, amit például befolyásol a munkavállalók egészségi állapota és a korszerű szakmai ismeret is.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, a munkavállalói oldal soros elnöke hiányolta, hogy a dokumentumból nem derül ki egyértelműen, honnan, hová kíván az ország eljutni, illetve nem látják az összhangot a kormány Új egyensúly programja, a konvergenciaprogram illetve a Nemzeti Fejlesztési Terv II. között. Palkovics elmondta: nem látják, hogy a célokat, prioritásokat milyen számítások alapján határozták meg, illetve a konvergenciaprogramban 2010-ig jelzett 0,7 százalékos foglalkoztatás-bővítést kevésnek találják.

Tokár István, az OKISZ Magyar Iparszövetség elnöke, a munkaadói oldal soros elnöke a munkaerő terheinek átfogó vizsgálatát javasolta. Hozzátette: a munkaadók egyetértenek azzal, hogy a kis- és középvállalkozások fejlesztése bekerült a programba.

Borsik János, az Autonómok elnöke úgy vélekedett, hogy a konvergenciaprogram negatívan hat a foglalkoztatásra és a növekedésre, s nem teremt jó feltételt az NFT II. operatív programjainak kidolgozásához.

A munkaadók kifejtették: világos döntési mechanizmus mentén kell felhasználni a forrásokat. Megfogalmazták, hogy a gazdaságfejlesztésre elegendő forrást kell biztosítani, s az akciótervekhez hatástanulmányt kell készíteni.

Bajnai Gordon válaszában hangsúlyozta: nyitottak az OÉT észrevételeire. A NFT II. eddigi egyeztetéseinek tapasztalatairól szólva elmondta, dönteni kell a források felhasználásának arányairól a humán terület és az infrastruktúra fejlesztése között. A kormánybiztos elmondta: a konvergenciaprogrammal összhangban készül a NFT II., mivel a program révén olyan struktúrák jönnek létre, amelyeket érdemes fejleszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik