Üzleti tippek

Az MSZOSZ elégedetlen az NFT II.-vel

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöksége az életminőség javítását tartja a legfontosabb munkavállalói szempontnak – közölte a szövetség csütörtökön az Új Magyarország Fejlesztési Tervről kialakított álláspontját.

A szövetség állásfoglalásában a legfontosabb célnak a munkahelyek számának növelését tekinti. Az elnökség felhívja a figyelmet arra, hogy, miközben nő a munkanélküliség, és rendkívül alacsony a foglalkoztatási ráta, komoly munkaerőhiány van. Érdemi foglalkoztatáspolitikai programok és hathatós eszközök kellenek, új munkahelyek létesüljenek.

Az MSZOSZ elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv a versenyképességet tisztán vállalkozókat érintő kérdésként tünteti fel. Az emberi erőforrás fejlesztése háttérbe szorul mind a célokat, mind pedig a források felosztását tekintve.

Az elnökség hangsúlyozza: sem a versenyképesség javítása, sem a társadalom megújulása nem lehetséges a minőségi munkavégzésre képes, tisztességesen megfizetett munkavállalók nélkül. A humán erőforrást a többi tényezővel legalább azonos súllyal kell fejleszteni annak érdekében, hogy a versenyképesség valóban és fenntarthatóan javuljon. Az állásfoglalás szerint a foglalkoztathatóság javításának legfontosabb eszköze az oktatás, képzés, szakképzés kiemelt fejlesztése.

Az MSZOSZ elnöksége kiemelten fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben támogatni kell minden olyan tevékenységet, amely foglalkoztatást bővít, és fenntartható üzleti tervet tud felmutatni. A fejlesztési források odaítélésénél rugalmasan kell kezelni azt az elvet, hogy elsősorban a magas hozzáadott értéket termelő tevékenységeket, beruházásokat kell bővíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik