Üzleti tippek

Lezárult az NFT II. régiós egyeztetése

Befejeződött a régiós egyeztetés az Új Magyarország Fejlesztési Tervről csütörtökön. Az egyeztetéssorozat utolsó állomása a dél-dunántúli régió volt.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos csütörtökön az utolsó egyeztetést követően elmondta: minden fejlesztési tanács határozatban vagy állásfoglalásban támogatta az alapvető célokat, azaz a foglalkoztatás bővítését, a növekedést, a fenntarthatóságot és a felzárkóztatást.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy az egyeztetések során a felek sok olyan kéréssel, javaslattal álltak elő, amelyek alapján módosítják a tervet. Régiónként eltérően, de markánsan jelent meg például az infrastrukturális fejlesztések igénye, különösen az utakra, közutakra, a szennyvízhálózat építésre és a vízellátás javítására vonatkozóan.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervet a társadalmi egyeztetése során több szervezet is megtárgyalja, szeptember 19-én parlamenti vitanapot rendeznek, szeptember 25-én a Nemzeti Fejlesztési Tanács tűzi napirendre, és a kormány szeptember 27-én dönt az Európai Uniónak elküldendő végleges változatról.

Dél-Dunántúlnak 185 milliárd forint jut az NFT II.-ből

Legalább 185 milliárd forintot használhat fel a fejlesztésekre a dél-dunántúli régió 2007–2013 között a jelenlegi tervek szerint – jelentette be Kolber István, a Fejlesztéspolitikai Irányító testület vezetője sajtótájékoztatón Kaposváron csütörtökön, egy Pécsett tartott vitanap után.

„A szakemberek a legnagyobb gondot a régió megközelítésében látják, éppen ezért a fejlesztési terv kiemelten támogatja a főként tolnai és baranyai embereket érintő M6-os autópálya megépítését, Somogyban pedig a 67-es út településeket megkerülő szakaszainak elkészítését” – fűzte hozzá.

A régió fejlesztéséhez jelentős összeget kap a turizmus, a hulladékgazdálkodás és az ivóvízminőség javítása, az iskolák felújítása és a kis- és középvállalkozások támogatása – közölte. A kormány az Új Magyarország Fejlesztési Tervet szeptember végén nyújtja be a parlamentnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik