Üzleti tippek

Több mint kereső

Az internetes keresőrendszerek között a Google neve lassan fogalommá vált. Sokan nem tudják, hogy sok más ingyenes és üzleti szolgáltatást is kínál.

A világ jelenleg legnépszerűbb internetes keresőjének sikerét a dollármilliárdokban mérhető, többnyire hirdetésekből származó bevételeken kívül a dinamikusan növekvő felhasználói tábor is bizonyítja. Bemutatunk néhány következő generációs, ingyenes Google-szolgáltatást, amelyek segíthetik önt mindennapi feladatai során.

Határidőnapló

Kollégiumban kezdték

A Google különleges sikertörténete 1995 tájékán kezdődött, amikor két kaliforniai diák, Sergey Brin és Larry Page találkozott az amerikai Stanford egyetemen. Saját kollégiumi szobájukban kezdtek el kísérletezni az általuk kifejlesztett keresővel, aminek eredménye közismert: a Google mára a világ egyik vezető technológiai vállalata lett. A cég folyamatos innovációjának és terjeszkedésének köszönhetően mára számos területen képviselteti magát. Üzleti modelljének középpontjában többnyire az egyéni felhasználók számára ingyenes szolgáltatások nyújtása áll.

Az év tavaszán elindított szolgáltatás segítségével bárhonnan elérhetően, online, egy helyen szervezhetjük le összes fontos programunkat. Kalendáriumunkhoz hozzáadhatunk új teendőket, szervezhetünk találkozókat, küldhetünk meghívókat, szabadon megoszthatjuk bejegyzéseinket barátainkkal és munkatársainkkal. A külső látogatók által hozzáfűzhető kommentárok logisztikai segítséget jelenthetnek akár egy társaság számára is programok szervezésében. Az emlékeztető funkció figyelmeztet a fontos találkozókra.

A határidőnaplók összehangolásával egy-egy projekt lebonyolítására megoszthatjuk, illetve összeszervezhetjük több ember szabad idejét is, illetve saját naptárakat is létrehozhatunk. A készítők a biztonságra is gondoltak: naptárunkban jól szabályozhatóan meghatározhatjuk, ki milyen információkhoz férhessen hozzá, illetve akár az egész külvilágot is tájékoztathatjuk programjaink alakulásáról.

Táblázatok online

A szintén frissen kifejlesztett, újszerű webes szolgáltatás a világháló fő fejlődési trendjét látszik követni: egyre több fejlesztőcég törődik a felhasználók kényelmével. Az online szabadon tárolható, megosztható és szerkeszthető táblázatok legnagyobb előnye az elérhetőség mellett a folyamatos rendelkezésre állás.

A csoportmunka-támogatásnak köszönhetően akár párhuzamosan többen is dolgozhatnak egy-egy táblázaton (közben gyorsüzeneteket is válthatnak egymással), illetve a hozzáférés is széleskörűen szabályozható. Az online tárolásnak és az automatikus mentés funkciónak köszönhetően az adatvesztés lehetősége minimálisra csökkent. Az elkészített táblázatok menthetők, importálhatók és exportálhatók az Excel és OpenOffice által elfogadott formátumokban.

Bár a program egyelőre elmarad egy helyi gépen installált táblázatkezelő bonyolultabb lehetőségeitől, egyszerű feladatok elvégzésére, illetve adatok kölcsönös megosztására jó lehet. Legnagyobb előnye a nem végleges fájlváltozatok tökéletes kikerülése.

Szövegszerkesztés

Úgy látszik, a Google elkötelezett a számítógépen található alkalmazások webes integrációja iránt. Felvásárolt egy online szövegszerkesztőt fejlesztő céget, hogy elindíthassa saját szövegszerkesztő szolgáltatását Writely néven. A megoldás segítségével szabadon szerkeszthetünk akár csoportmunkában is szövegeket online. A kész dokumentumok hálózati tárolása és megosztása is megoldható. A szoftver jelenleg bétatesztelés alatt áll.

Szakértői támogatás

Ez az ígéretesnek tetsző megoldás egyelőre gyerekcipőben jár. Az ötlet, miszerint kereséseinket a téma szakértői által létrehozott hír- és linklistákra való feliratkozással tehetjük pontosabbá, időt és energiát megtakarító, professzionális megoldás. Segítségével gyorsabban találhatjuk meg a számunkra leginkább érdekes tartalmakat. Jó példa lehet ennek gyakorlati alkalmazására a szakmai területek legújabb trendjeinek követése, vagy egy-egy szakmai probléma kapcsán a felmerülő hasonló legjobb iparági megoldások könnyű összegyűjtése.

Webcímek

Határidőnapló: http://www.google.com/calendar
Táblázatok online: http://spreadsheets.google.com
Szövegszerkesztés: http://www.writely.com
Szakértői támogatás: http://www.google.com/coop
Témafigyelés, sajtókutatás: http://news.google.com


Témafigyelés, sajtókutatás

A Google hírfigyelő szolgáltatásának segítségével követhetjük az általunk megadott hírkategóriák és témakörök legújabb fejleményeit. A beépített automatikus hírkereső ügynöknek köszönhetően a nemzetközi sajtó több ezer, online is elérhető hírforrása közül válogathatunk.

Választhatunk sajtófigyelés és webkutatás, napi, heti vagy esetenkénti szemlézés között. Az összegyűjtött linkeket tartalmazó szemlézett tartalom elektronikus levélben érkezik.
A szolgáltatás egyébiránt automatikusan generált oldalakból áll. A híroldal meghatározott algoritmus szerint emeli ki az érdekes cikkeket, emberi beavatkozást csak a figyelendő oldalakat tekintve adnak az oldal szerkesztői. A szolgáltatás alkalmas lehet a versenytársak sajtómegjelenései, illetve egy-egy specifikus iparági terület figyelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik