Üzleti tippek

Nagyvárosi utazások

Ha úgy érzi, olyan rég volt a családi nyaralás, hogy már el is felejtette, töltődjön fel egy hosszú hétvégén Európa vagy egy másik kontinens valamelyik nagyvárosában.

Az érintetlen természet hívei valószínűleg értetlenkedve nézik a nagyvárosi turistákat, vajon mi a jó abban, hogy az ember a városból kiszabadulva szabadsága idején egy másik város flaszterét koptatja. Nos, a városi turizmus például azoknak való, akik nehezen maradnak egy helyben egy tó vagy tenger partján, és néhány nap pihenés után különféle kulturális programokra vágynak. A történelem szerelmesei Európa nagyvárosainak múzeumait és műemlékeit meglátogatva találkozhatnak kontinensünk viharos évszázadainak emlékeivel. A pezsgő éjszakai élet is jó érv a városi turizmus mellett, sőt még a bevásárlás sem utolsó program. Egy-egy színvonalas focimeccs vagy egyéb sportesemény is színezheti a nyaralást.

Ideális időtartam a városi turizmus esetében nemigen létezik. Egy három–négy napos hétvégét ugyanúgy meg lehet tölteni érdekes látnivalókkal és színvonalas programokkal, mint egy, sőt akár két hetet. Európa és más kontinensek nagyvárosainak felfedezésére igazából még több hét is kevés: ne kövessük el azt a hibát, hogy lelkes turista módjára mindent látni akarunk – úgysem fog sikerülni. Inkább szerezzünk be egy jó útikönyvet, vagy szörfözzünk az interneten, és döntsük el, mi az a néhány dolog, amit semmiképpen sem szeretnénk kihagyni.

Szervezze meg a fotelból!

Az utazási irodák többsége kínál szervezett városlátogató utazásokat. Ezek előnye, hogy nem kell vesződnünk a repülőjegy és a szállás lefoglalásával, és a nevezetességekről is szakértő magyarázatot kapunk. Aki ennél egy kicsit kalandvágyóbb, és nem szeretne egy busznyi turistához alkalmazkodni, az az internet segítségével maga is megszervezheti utazását. Kétségtelen, ehhez szükség van némi nyelvismeretre, de emiatt nem kell nagyon aggódni, társalgási szintű angol- vagy németnyelv-tudással bárhol könnyen el lehet boldogulni.

Internet segítségével gond nélkül lefoglalhatjuk a repülőjegyünket, és szállást is találunk az ifjúsági szállóktól a luxusszállodákig bármilyen kategóriában. Így valóban személyre szabott lesz a programunk, eldönthetjük, hogy a városközpontban vagy inkább egy csendesebb külvárosban szeretnénk aludni, és melyek azok a látnivalók, ahová mindenképpen elmennénk, és melyeket vagyunk képesek viszonylag könnyű szívvel kihagyni.

A neten megtalálhatjuk bármely város kifejezetten turisták számára készült honlapját. Az nemcsak a nevezetességek kiválasztásában és megismerésében segít, hanem az aktuális kulturális programokról, fesztiválokról is felvilágosítást ad. Sőt, a jegyünket is lefoglalhatjuk ezekre a programokra, s így elkerülhetjük, hogy szabadságunk szűkre szabott idejét sorban állással kelljen töltenünk.

A látnivalókból való felkészülést egyébként érdemes komolyan venni, legalább az internetes keresgélés vagy egy jó útikönyv beszerzésének erejéig. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor idegenvezető híján épp csak nagyvonalakban van fogalmunk arról, mit is látunk, és az igazi érdekességekből kimaradunk. Az útikönyvet viszont érdemes kétszer is megnézni, mielőtt beállnánk vele a könyvesbolt pénztárához: nem sokra megyünk azokkal a kiadványokkal, amelyek épp csak néhány szót vesztegetnek a nevezetességekre, hogy aztán hosszú oldalakon át méltassák a környék szállodáit…

Hétvégék a közelben

Bár a „fapados” légi járatok beindulása óta a nyugat-európai nagyvárosok is könnyen és viszonylag olcsón elérhetők, a hosszú hétvégék legnépszerűbb célpontjai még mindig azok a városok, ahová néhány órai autózással eljuthatunk. Bécs évtizedek óta a magyar bevásárlóturizmus célpontja, de kulturális élete, múzeumai is rendkívül vonzók. A császárváros még mindig a monarchia hangulatát árasztja, a városnézés fáradalmait pedig egy hagyományos kávéházban, igazi bécsi kávé mellett pihenhetjük ki (http://info.wien.at, magyarul is).

Prágába általában a történelmi belváros látnivalói és a remek cseh sör vonzza a magyar turistákat. De érdemes megismerkedni a város zenei életével is: a hét szinte minden napján, csaknem valamennyi templomban komolyzenei hangversenyekkel várják a turistákat, a jegyeket a helyszínen felállított alkalmi standokon vásárolhatjuk meg. A színházi fesztiválokról, nagyobb szabású komolyzenei és rockkoncertekről, valamint a kulturális fesztiválokról a város honlapjáról értesülhetünk: www.prague.cz.

Krakkóba kicsivel tovább tart az autóút, de nagyon megéri. Minden sarkon történelmi emlékek várnak, a város főterén késő estig nyitva tartanak a mediterrán hangulatú teraszok, a magyarokat köztudottan kedvelő lengyelekkel pedig nem nehéz barátságot kötni. A katolikus utazók a tavaly elhunyt II. János Pál pápa életének számtalan emlékével találkozhatnak. Szülővárosa, Wadowice is alig 50 kilométerre van Krakkótól. S ha már kimerészkedtünk a városból, érdemes megnézni a wieliczkai sóbányát, valamint Auschwitz szomorú mementóját is (www.krakow.pl).

Romantika Európa-szerte

Az utazási irodák ajánlataiból:


Prága: 4 nap/3 éj szállodában, reggelivel, idegenvezetéssel: 49 900 Ft
Párizs: 4 nap/3 éj háromcsillagos szállodában, reggelivel, idegenvezetéssel: 105 900 Ft
Róma: 4 nap/3 éj háromcsillagos szállodában, reggelivel, idegenvezetéssel: 85 900 Ft
London: 4 nap/3 éj háromcsillagos szállodában reggelivel, idegenvezetéssel: 99 900 Ft
Szentpétervár: 5 nap/4 éj, háromcsillagos szállodában, reggelivel, idegenvezetéssel: 124 000–138 500 Ft
Koppenhága: 4 nap/3 éj háromcsillagos szállodában, reggelivel, idegenvezetéssel: 124 900 Ft
New York: 8 nap/6 éj kétcsillagos szállodában, önellátással: 204 500 Ft
Vilnius–Riga–Tallinn–Helsinki–Szentpétervár: 9 nap repülővel, szállodában, reggelivel: 265 900 Ft

Melyik város jut először az eszébe a romantika szóról? Velence? Párizs? Róma? Firenze? Esetleg London? Nos, mindegyik tökéletes választás, ha a hétköznapok taposómalma után kettesben szeretne kikapcsolódni a párjával, a nászút helyszínét keresi, vagy megünnepelnék a házassági évfordulójukat. A látnivalók és programok választéka mindegyik helyen olyan széles, hogy köteteket lehetne megtölteni velük.

Az olasz városok, de a francia és az angol főváros bevásárlóutcái is hívogatóak a divatot követő hölgyek és urak számára. Furcsa módon néha jóval olcsóbban juthatunk így minőségi divatcikkekhez, mint otthon, de ha a nagy divatházak méregdrága, márkás termékeire vágyunk, azok beszerzése sem jelent gondot.

Egyetlen dologról beszélnénk le, bárhová is utazik: az autós közlekedésről. Velence óvárosában erre eleve nincs is mód, de a többi nagyváros centruma is olyan zsúfolt és kaotikus a csúcsidőben, hogy sokkal hasznosabb inkább a tömegközlekedést igénybe venni. Hacsak nem szeretné a vakációját a lehetetlen parkolás és a büntetőcédulák miatti bosszankodással tölteni… (Információs oldalak: www.paris.fr, www.visitlondon.com, www.venetia.it, www.firenze.net, www.enjoyrome.com)

Ha másra vágyik

Ha inkább olyan városba vágyik, amelyet sem a fő-, sem az utószezonban nem lepnek el annyira a turisták, mint az előbbi, közkedvelt célpontokat, ráadásul az izzasztó késő nyári, kora őszi időtől is idegenkedik, érdemes megpróbálkozni a Baltikum rohamosan fejlődő fővárosaival. Az utánozhatatlan Szentpétervárral vagy a skandináv nagyvárosokkal, Helsinkivel, Stockholmmal, Oslóval, Koppenhágával.

Az ötmilliós Szentpétervárt leszámítva az északi fővárosok általában kisebbek, meghittebb hangulatúak, nyugodtabb vakációt kínálnak, mint a felkapott nyugat-európai célpontok, mégsem unatkozik senki, aki odalátogat. Tallinn különösen felkapottá vált az uniós csatlakozás óta, a Helsinkibe érkező turisták többsége beiktat egy egynapos látogatást a finn fővárostól csupán 80 kilométerre fekvő, érintetlen középkori óvárossal rendelkező, bájos észt fővárosba. (Információs oldalak: http://szentpetervar.lap.hu, www.hel2.fi/tourism/, www.stockholmtown.com, www.visitcopenhagen.com, www.tallinn.info, www.virtualoslo.com)

A tengeren túl

Ha szeretne egy kis időre elszakadni a kontinenstől, kiváló választás lehet az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb városa, New York. Bár a város történelme nem olyan régi, mint európai riválisaié, a kulturális kínálat páratlan, gondoljunk csak a Broadway előadásaira vagy a fantasztikus képzőművészeti kiállításokra. A felhőkarcolók, a Times Square vagy a kínai negyed látványa is olyan élmény, amit nem szabad kihagyni.

Különösen a hölgyek körében örvendenek nagy népszerűségnek az amerikai áruházak és bevásárlóközpontok. Ezekben a legnevesebb amerikai tervezők ruháitól és kiegészítőitől a leárazások alkalmi vételéig minden megtalálható. (Információs oldalak: www.newyork.com, www.nyctourist.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik