Üzleti tippek

Banki széfben

Külföldi tárgyalás, nyaralás idején vagy egyéb ok miatt is megeshet, hogy a vállalkozás iratait különösen biztonságos helyen kell elhelyezni.

A legtöbb hazai bank kínál éjjel-nappal védett, őrzött helyiségeiben széfszolgáltatást. A jellemzően 25–30 centiméter széles, 30–45 centiméter mély és akár fél méter magas széfeket az ügyfél saját kulcsa és a banki kód együttes használatával nyithatja és zárhatja.

Több jelentős piaci szereplő, így a HVB Bank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) fiókhálózatának közel felében elérhetők a biztonságos „mini páncélszekrények”, az OTP Bank jelenleg 61 fiókjában kínál ilyet, de több takarékszövetkezetnél is elérhető e szolgáltatás. A CIB Bank egyedi specialitása, hogy budapesti központjában igény esetén extra nagy méretű széfeket is az ügyfelek rendelkezésére tud bocsátani, a legtöbb pénzintézetnél pedig 10–15 méret közül lehet válogatni. A tapasztalatok szerint főképp a kis- és közepes méretű rekeszek a legkedveltebbek.

A széfek minimum 1, maximum 12 hónapra vehetők igénybe, a hitelintézetek többsége azonban ezt a szolgáltatást kizárólag saját számlavezető ügyfeleinek nyújtja. Utóbbi periódus természetesen bármeddig meghosszabbítható, de akad példa arra is, hogy az ügyfél esetleg csak 1–2 hétre helyezi el értékeit.

A széfmérettől függően havi néhány ezer forintra rúgó bérleti díj alapesetben bizonyos értékhatárig – az OTP-nél és a K&H-nál például 500-500 ezer forintig – magában foglalja az elhelyezett tárgyak biztosítását is. A legnagyobb hazai bank ráadásul 10 százalék díjkedvezményt is ad, ha az ügyfél a bérleti költséget saját OTP-s privát bankszámlájáról utalja.

Ha valaki nagyobb értéket kíván biztosítottként elhelyezni, azért felárat kell fizetnie. A HVB Banknál 6 millió forint feletti javakat csak egyedi elbírálással fogadnak be, az OTP-nél legfeljebb 2 millió, a K&H-nál 10 millió forintnyi lehet az elhelyezhető tárgyak értéke, míg a CIB (kizárólag központi fiókjában) még ennél többet érő holmit is befogad. A bérleti díj mellé általában néhány ezer forintnyi kulcsóvadékot is kell fizetni, a kulcs elvesztése esetén pedig tetemes pótdíjat is kiszabnak az ügyfélre. Ez az MKB Banknál például 25 ezer, az OTP-nél pedig 75 ezer forint plusz áfa.
Ami az elhelyezett tárgyakat illeti, a bankok csupán annyit kötnek ki, hogy azok semmilyen módon nem károsíthatják a környezetüket (így például a bank elektronikus rendszerét), s birtoklásuk természetesen nem ütközhet jogszabályba sem. Szigorú szabályok korlátozzák a páncélszekrénykék kinyitását: nem célszerű például magánszemély rendelkezésére álló széfben cégiratokat hagyni, mert ha az ügyfél esetleg elhunyna, csak jogerős hagyatéki végzéssel lehet azokat továbbadni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.