Üzleti tippek

Támogatják az Új Magyarország Fejlesztési Tervet

Az Országos Területfejlesztési Tanács (OTT) hétfői ülésén egyhangúan támogatta a 2007-2013. évekre szóló Új Magyarország Fejlesztési Tervet.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az ülésen hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv központjában a foglalkoztatás és a növekedés áll. Kiemelte, hogy az EU és a hazai fejlesztési források felhasználása szolgálja majd a felzárkózást, és meg kell felelnie a fenntarthatóság szempontjainak is. Hangsúlyozta: hatékonyan működő struktúrát kell létrehozni az közigazgatásban, a nagy elosztórendszerekben, és ezeket kell fejleszteni.

Az ülésen Bajnai Gordon szólt az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi vitájának eddigi tapasztalatairól. Hangsúlyozta: eddig a hét régióból ötnél megtörtént az egyeztetés, és több dilemma is megfogalmazódott. Ezek közül kiemelte, hogy a régiókban egyszerre van jelen a pólusok fejlesztésének, illetve a hátrányos helyzetű kistérségek támogatásának jogos igénye. Kedvező tapasztalatként említette, hogy a regionális fejlesztési tanácsok tudják a dolgukat, megfogalmazták prioritásaikat, és kész projektekkel rendelkeznek. Jelezte, hogy az operatív programokról is egyeztetni fognak.

Az intézményrendszer átalakításával kapcsolatban elmondta, hogy október végére a területfejlesztési intézményrendszert újrafogalmazzák, mert a jelenlegi bürokratikus. A cél csökkenteni a közreműködő szervezetek számát, megszüntetni a párhuzamosságot, és lerövidíteni a határidőket.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, az OTT elnöke fontosnak nevezte az érdemi egyeztetést, az összhang megteremtését a stratégiák és a tervek között, ezekben a regionalizmus és a decentralizmus megjelenítését.

A hozzászólásokban elhangzott, hogy a kreatív, alkalmazkodni tudó ember jelenti a versenyképesség alapját, így erre a területre fejlesztési forrásokat kell szánni. Megfogalmazódott az is, hogy a területi különbségek nőttek az országban, ezért a prioritások között nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a felzárkóztatásra.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára hozzászólásában kiemelte: a konvergenciaprogram azokat a reformokat tartalmazza, amelyek a felzárkózást szolgálják. Közölte, hogy az európai uniós források felhasználásához szükséges hazai források rendelkezésre fognak állni.

Kompaktor Emília, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében úgy vélekedett, hogy a vállalkozások fejlesztésének határozottabban kellene megjelennie az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, és a vissza nem térítendő támogatások arányát nem kellene csökkenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik