Üzleti tippek

Hitelből csinált adótartozást az MTV

Ma lejárt az MTV négymilliárdos hitelének türelmi ideje. A hitelből adótartozást csinál a közszolgálati televízió.

A négymilliárdos hitel törlesztőrészleteit a Magyar Televízió (MTV) annak ellenére nem tudja fizetni, hogy az idei gazdálkodása már másfél milliárdos pozitív eredménnyel járt. Azonban a két évvel ezelőtt az OTP-től felvett hitelnek csak a kamatait tudta fizetni a köztévé, a tőkerész törlesztésére nem futotta, ezt ugyanis nem tervezték be a költségvetési törvény Magyar Televízióról szóló részébe.

Rudi Zoltán többször is kérte a kormányzat segítségét, legutóbb Szili Katalin MTV-beli látogatásakor merült fel a kérdés. Akkor Rudi azt mondta: ha a központi költségvetésből nem fizetik ki a tartozást, vagy nem vállalnak erre készfizető kezességet, akkor az intézmény adótartozássá fogja a hiteltartozást konvertálni.

Ez történt most meg, miután a kormányzat nem dobott újabb mentőövet a televíziónak. Korábban tőkepótlással odlották meg az ilyen problémákat, de hazánk EU-csatlakozása óta erre nincsen lehetőség. A Szabadság téri székházat pedig már rég eladták, így az sem jelenthet már garanciát. Sőt, ha hónapokon belül nem tud kiköltözni az egykori tőzsdepalotából az MTV, akkor az új tulajdonos magas kötbérét is meg kell fizetnie.

Az APEH-tartozás miatt viszont az MTV nem indulhat az Országos Rádió- és Televízió Testület pályázatain, így újabb százmillióktól eshet el. Holub Katalin, az MTV szóvivője lapunk érdeklődésére azt mondta: a kormánytól ígéretet kaptak arra, hogy olyan megoldást fognak találni, amivel nem esnek el a pályázatoktól. A négymilliárd sorsáról azonban nem esett szó.


Rudi Zoltán korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy ezek a pályázatok több százmillió forintot hoznak a tévének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik