Üzleti tippek

Gyengülő pesszimizmus a kisvállalatoknál

A hazai tulajdonú kis- és középvállalatok helyzetértékelése az utolsó negyedévben jelentősen romlott, május és július között a pesszimista hangulat erősödött, ez augusztusban valamelyest enyhült.

A kkv-szektor a nemzetgazdaságban a negatív tendenciák erősödését valószínűsíti. A nagyfokú bizonytalanság hatására 2007 márciusáig az ország helyzetében rosszabbodó feltételektől tart a vállalatcsoport kétharmada, javulást mindössze 12 százalékuk remél. Saját vállalkozásuk fejlődési esélyeit rosszabbodónak ítéli a cégek 47 százaléka, változatlannak 34 százalékuk.

A tevékenysége bővítését tervező vállalkozások aránya július óta 21 százalékról 27 százalékra emelkedett, összefüggésben a beszállítói lehetőségek kedvezőbb megítélésével. A belföldi piaci pozíciók gyengülését a kkv-k egyharmada, változatlanságát mintegy fele feltételezi.


Exportpiacain rövid távon a vállalatok 90 százaléka nem vár elmozdulást, bővülő értékesítésre mindössze 3 százalékuk lát esélyt. A következő fél évben a korábbihoz közeli likviditást feltételez a vállalkozások 49 százaléka, pénzügyi helyzetében rosszabbodástól tart 36 százalékuk. A hazai vállalatok beruházási aktivitása kielégítő, a következő fél évben 41 százalékuk tervezi eszközparkja bővítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik