Üzleti tippek

6,34 milliárdot osztott szét az NKTH

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hat legjelentősebb, 2006-ban meghirdetett pályázati programján 165 pályázó összesen 6,34 milliárd forint támogatást nyert - ismertette Boda Miklós, a hivatal elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

A tájékoztatón kiosztott dokumentum szerint jelentősen nőtt a gazdasági szektor szerepvállalása a pályázatokon: a támogatások 45,6 százalékát vállalkozások, 49,9 százalékát költségvetési kutatóhelyek, 4,2 százalékát non-profit szervezetek, 0,3 százalékát természetes személyek kapják.

A 2006-os pályázati programjaik megvalósítására irányuló kötelezettségvállalás 33,8 milliárd forint. Boda Miklós elmondta: a Pázmány Péter programban az idén 6 pályázat nyert támogatást összesen 2,5 milliárd forint értékben. A program célja a vállalkozások és az egyetemek együttműködésével, nemzetközi színvonalú kutatóegyetemi hálózat létrehozása Magyarországon.

Az alapkutatással foglalkozó nemzetközi színvonalú kutatócsoportok felállítását célzó Polányi Mihály program első döntési fázisában 3 pályázó összesen 651,88 millió forint támogatást nyert el. Az NKTH és a gazdasági tárca által közösen meghirdetett pályázat teljes keretösszege 900 millió forint.


Az Apponyi Albert program keretében 129 pályázó nyert támogatást összesen 127,44 millió forint értékben. Ez a pályázat ösztönözni kívánja a kutató-fejlesztők nemzetközi tapasztalatcseréjét, a részvételt nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatok infrastruktúra megteremtésében és működtetésében, valamint a kutatási eredmények népszerűsítését. A program idei évre rendelkezésre álló keretösszege 1 milliárd forint.

A Kozma László program célja a vállalkozások ösztönzése új kutatás-fejlesztési munkahelyek kialakítására és fiatal kutatók alkalmazására, fejlesztési céljaik megvalósítása érdekében. Az első értékelési fordulóban 8 pályázat nyert el támogatást mintegy 211 millió forint értékben. A pályázat teljes keretösszege 800 millió forint.

A Jedlik Ányos nevét viselő program első fordulójában 16 pályázat nyert el támogatást összesen 2,56 milliárd forint értékben. A program a jelentős tudományos és gazdasági áttörést ígérő, vállalati igényeket szolgáló stratégiai kutatásokat támogatja. A pályázat teljes keretösszege 5 milliárd forint.

A Déri Miksa pályázat célja a kis- és középvállalkozások nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködését elősegítő EUREKA programban való magyar részvétel ösztönzése, amelynek első értékelési fordulójában 3 pályázat összesen 285 millió forintot nyert el. A pályázat teljes keretösszege 500 millió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik