Üzleti tippek

Az OTP és a Tesco is támadja az iparűzési adót

A Zala megyei bíróság előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az iparűzési adóval kapcsolatban az Európai Unió Bíróságához. Az ügyben az OTP és a Tesco is szerepel a felperesek között.

A kereset a minap jelent meg az EU hivatalos lapjában – írja a NAPI Gazdaság. Eszerint a felperesek két kérdésre szeretnének választ kapni. A döntésnek tisztáznia kell: azzal, hogy Magyarország a csatlakozási szerződés alapján 2007 végéig nyújthat iparűzésiadó-kedvezményt, az unió egyben átmeneti mentességet adott az adónem fenntartására is, avagy „csak” elismerte Magyarország (átmeneti) jogát erre vonatkozóan. (A kérdést azért kellett ebben a formában megfogalmazni, mert több magyar helyhatóság is arra hivatkozva utasította el az iparűzésiadó-visszaigényléseket, hogy az unió a kedvezmények elismerésével az említett időpontig jóváhagyta az adó alkalmazását is.) Ha a bírák az első felvetésre nemmel válaszolnak, akkor már az a kérdés kerül terítékre, hogy az iparűzési adó tekinthető-e forgalmi típusú adónak.

A kereset megjelenésének azért is van jelentősége, mert amennyiben a bíróság a magyar államot elmarasztaló ítéletet hoz, s az adó visszafizetéséről dönt, az egyik lehetséges időpont, ameddig figyelembe veszik a kérelmeket, a kereset megjelenésének napja lehet. Aki tehát eddig az időpontig elindította az eljárást, az legalább abban biztos lehet, hogy e körből nem marad ki. Elképzelhető azonban, hogy a bíróság más időpontot határoz meg, az is előfordulhat, hogy a döntés megszületését követően keletkező adókötelezettségekre vonatkozik majd a verdikt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik