Üzleti tippek

Népszerű a garantált faktoring

Dinamikusan növekszik a Hitelgarancia Zrt. által garantált faktoring szerződések értéke. A faktorházak és az ügyfelek általában akkor fordulnak a társasághoz, amikor a számlát kiállító szállító hitelképességét is vizsgálat tárgyává teszik.

Augusztus elején átlépte az egymilliárd forintot a Hitelgarancia Zrt. által garantált faktoring szerződések értéke. A társaság tavasz óta vállal ilyen szerződésekre is készfizető kezességet, korábban csak vállalkozói hiteleket, illetőleg bankgaranciákat garantált. Az új konstrukciót a faktorházak és az ügyfelek jellemzően visszterhes faktoring szerződések esetében veszik igénybe.

Ilyenkor ugyanis a faktoring cég nemcsak a vevő, hanem a számlát kiállító szállító hitelképességét is megvizsgálja, hiszen a vevői nemfizetés esetében ebben a konstrukcióban a faktorház visszakéri a megelőlegezett összeget a szállítótól. Ilyenkor segít a hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása, hiszen a szállító nemfizetése esetén azonnal helytáll a tartozás legfeljebb 80 százalékáért.

Ezzel lényegesen csökkenti a faktorcégek kockázatát, így olyan vállalkozások számára is elérhetővé válik a faktoring, amelyek e nélkül fennakadtak volna a hitelképesség vizsgálaton. Ilyen cégek lehetnek elsősorban a nagy magyar, vagy multinacionális cégek beszállítóivá váló kis- és közepes méretű társaságok, amelyek gyakran nem rendelkeznek a faktorcégek által megkívánt régi mérlegekkel, fedezettel, vagy saját tőkével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik