Üzleti tippek

Új fedezeti garancia agrárvállalkozóknak

A Budapest Bank és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között létrejött megállapodás értelmében a bank agrárgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés területén tevékenykedő ügyfelei is igényelhetnek fedezeti garanciát faktoring szerződésükhöz.

A bank ügyfelei faktoring szerződésükhöz fedezeti garanciát is igénybe vegyenek. A Budapest Bank mezőgazdaság, élelmiszeripar, valamint vidékfejlesztés területén működő ügyfelei könnyebben juthatnak hozzá termékeik és szolgáltatásaik ellenértékéhez. Az AVHGA a maximum 400 millió forint összegű faktoring ügyletek esetében 50-80 százalék között nyújt kezességet, a garanciadíj éves viszonylatban 0,3 és 0,6 százalék között alakul.

A mintegy 580 milliárd forintos faktoring piac 6 százaléka – közel 35 milliárd forint – kötődik az agráriumhoz. A mezőgazdaságban átlagos 30 és 180 nap közötti fizetési határidők, továbbá a fél évet meghaladó központi költségvetési és EU-s támogatások kifizetése miatt az agrárfaktorálás iránti igény növekedésére számítanak. A bank mintegy 10 milliárd forintos faktorált forgalmának 20 százalékát adják az agrárágazathoz és vidékfejlesztéshez kötődő vállalatok. Az AVHGA-val való együttműködésnek köszönhetően ez a portfolió egy éven belül akár ötszörösére bővülhet.

A Budapest Bank tavaly májusban indította el kis- és középvállalati ügyfelei számára a faktoring szolgáltatást, azóta a bank közel 10 milliárd forintot faktorált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik