Üzleti tippek

Félretájékoztatott a CNN, a CBS és az NBC

Nick Robertson, a CNN riportere nemrég beismerte, hogy libanoni riportjának készítésébe beleszólt a Hezbollah, így ő valójában fórumot biztosított a szervezet Izrael-ellenes propagandájához. Hasonlókról számolt be több más, a CBS és az NBC neves tudósítója is.

Az izraeli bombázásokat követően Bejrútban készült riportban lerombolt épületeket mutattak, és a Hezbollah síita szervezet sajtóreferensének elmondása alapján Robertson azt fejtegette: a helyszínen semmilyen hadi létesítmény nincsen. Robertson ugyanakkor a CNN Reliable Sources – Megbízható források – című műsorában utólag leszögezte: kétségtelen, hogy az izraeli lövedékek a Hezbollah létesítményeire irányultak, de a riportereknek az „idegenvezetés” folytán úgy tűnt, hogy sok kár esett a polgári létesítményekben, épületekben is.

A tudósító kijelentette: a Hezbollahnak rendkívül kifinomult módszerei vannak a média befolyásolására, a riport készítése során is ők határozták meg, mely épületekhez mehetnek az újságírók. A helyszínen nem volt lehetőségük arra, hogy alaposabban körülnézzenek, vagy bepillantsanak a romok közé, hogy mi is van ott – mondta. Hozzátette azt is: „A szervezet szigorúan ellenőrzése alatt tartja Bejrút déli részét, és oda újságírókat nem enged be. Tőle függ, hogy be lehet-e jutni kórházakba, vagy nem. Nagy hatalmuk és befolyásuk van, nem lehet eljutni bizonyos helyekre engedélyük nélkül, ahova pedig elviszik az újságírókat, ott csak néhány percet adnak… A Hezbollah sajtósa és a vele lévő számos biztonsági ember határozta meg, hogy hová mehetünk”.

Végül kijelentette: „A nézőknek tudtára kell(ett) volna adni, hogy a Hezbollah sajtósainak idegenvezetésével készült a beszámoló, ugyanakkor tény, hogy a Hezbollah nélkül nem lehetett volna eljutni ezekre a helyekre. Nem Robertson volt az egyetlen, aki a Hezbollah által szervezett túrákról tudósított: Elisabeth Palmer, a CBS, és Richard Engel, az NBC televízió-riportere is beszámolt hasonló félrevezetésekről. Palmer leszögezte: „A Hezbollahnak feltett szándéka, hogy a külső szemlélő csak azt lássa, amit a szervezet mutatni akar neki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik