Üzleti tippek

Órákig tartó sorbanállás a cégbíróságon

A Fővárosi Cégbíróságon megnőtt az ügyfelek várakozási ideje. Az úgynevezett ügyvédi sorszám sem jelent már előnyt, mivel nyáron nem működnek az ügyvédi ablakok, ahol kizárólag jogi képviselőket szolgálnak ki, tudta meg a FigyelőNet.

Jelenleg törvénykezési szünet van. A cégbíróságon óriási a tumultus, közölte a FigyelőNettel egy a neve elhallgatását kérő ügyvéd. Általánosságban elmondható, hogy legalább 60-70 ügyfél várakozik, ez minimum 2-3, rosszabb esetben akár 4-5 óra várakozást is jelenthet. A cégbíróságon a 19 ügyfélszolgálati ablakból jelenleg 10 üzemel, de ez minden évben így van, tette hozzá az ügyvéd.


Nem az első eset

A jelenlegi tumultus azonban nem múlja felül azt a fejetlenséget, ami a cégtörvény és a gazdasági társaságok módosítása kapcsán július 1-je előtt zajlott a cégbíróságon. A határidő előtti utolsó roham ideje alatt nem volt ritka az 5-6 órás várakozás sem. A cégbíróság működésének gyorsaságával az informátor ennek ellenére is elégedett volt.


Félkarú óriás

A nagy várakozáshoz azonban az is hozzájárulhat, hogy szabadság miatt két hétre bezárt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) Céginformációs Szolgálata, melynek feladatai valamelyest megegyeznek a cégbíróság szolgáltatásaival. Többek között cégkivonathoz, cégmásolathoz, mérleginfóhoz, cégeredményhez lehet hozzájutni a cégbírósági tarifánál jóval olcsóbban. Míg az IRM céginformációnál 2-4 ezer forint egy mérleginfó, addig ez a cégbíróságon mindössze 100 forintba kerül oldalanként – tett hozzá az ügyvéd.

Informátorunk szerint a földhivataloknál sokkal hosszabb a várakozás, mint a cégbíróságon, ugyanis a szabadságok miatt jóval kevesebb alkalmazott szolgálja ki az ügyfeleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik