Üzleti tippek

Csökkenthetők a vállalkozói adóterhek

Mit tehet a vállalkozás annak érdekében, hogy minél inkább tompítsa a szeptemberi adóváltozások tehernövelő hatását? Szakértők számos javaslatot tesznek a szolidaritási adó csökkentésére a helyesen megválasztott céltartalékképzésen, az értékcsökkenés elszámolásán keresztül, de van megoldás a minimumadó megkerülésére is – írja a Napi Gazdaság.

A szolidaritási adó esetében a vállalkozás két technikát alkalmazhat a fizetendő adóteher csökkentésére. Az év végén kétféle módszerrel állapítható meg az adóalap: arányosítással vagy évközi zárással.

A különadó tekintetében a januári bevételek előrehozása akkor eredményezhet jelentős megtakarítást, ha az éves eredmény harmada után fizeti a vállalkozás az adót. Érdemes átütemezni bizonyos veszteségek, illetve költségek elszámolását is, megtakarítást hozhat például, ha a cég szeptember után írja le rossz követeléseit.

A minimálisan elvárt adó esetében a törvényalkotó nem hagyott sok lehetőséget az adótervezésre. Az adónem megfizetése alól mentesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a tárgyévben nem éri el a megelőző év bevételének 75 százalékát, és felmentést kapnak az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben működő cégek is.

A házipénztáradó esetében sok tervezési lehetőség nincs, de a megfelelő mértékű eredménytartalékkal rendelkező cégeknek érdemes augusztus 31-éig felduzzasztaniuk a pénztárat. Abból ugyanis kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetése mellett fizethető osztalék.

A munkavállalóknak kedvezhet a cég a bónuszok kifizetésének átütemezésével. Az általában éves szinten adott juttatások kifizethetők két részletben is, így az alkalmazottat még az alacsonyabb adó terheli. Arányaiban a természetbeni juttatások adóterhei nőnek a legnagyobb mértékben, ezek előrehozása is megtakarítást eredményezhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik