Üzleti tippek

Csökkenthetők a vállalkozói adóterhek

admin
admin

2006. 08. 09. 09:07

Mit tehet a vállalkozás annak érdekében, hogy minél inkább tompítsa a szeptemberi adóváltozások tehernövelő hatását? Szakértők számos javaslatot tesznek a szolidaritási adó csökkentésére a helyesen megválasztott céltartalékképzésen, az értékcsökkenés elszámolásán keresztül, de van megoldás a minimumadó megkerülésére is – írja a Napi Gazdaság.

A szolidaritási adó esetében a vállalkozás két technikát alkalmazhat a fizetendő adóteher csökkentésére. Az év végén kétféle módszerrel állapítható meg az adóalap: arányosítással vagy évközi zárással.

A különadó tekintetében a januári bevételek előrehozása akkor eredményezhet jelentős megtakarítást, ha az éves eredmény harmada után fizeti a vállalkozás az adót. Érdemes átütemezni bizonyos veszteségek, illetve költségek elszámolását is, megtakarítást hozhat például, ha a cég szeptember után írja le rossz követeléseit.

A minimálisan elvárt adó esetében a törvényalkotó nem hagyott sok lehetőséget az adótervezésre. Az adónem megfizetése alól mentesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a tárgyévben nem éri el a megelőző év bevételének 75 százalékát, és felmentést kapnak az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben működő cégek is.

A házipénztáradó esetében sok tervezési lehetőség nincs, de a megfelelő mértékű eredménytartalékkal rendelkező cégeknek érdemes augusztus 31-éig felduzzasztaniuk a pénztárat. Abból ugyanis kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetése mellett fizethető osztalék.

A munkavállalóknak kedvezhet a cég a bónuszok kifizetésének átütemezésével. Az általában éves szinten adott juttatások kifizethetők két részletben is, így az alkalmazottat még az alacsonyabb adó terheli. Arányaiban a természetbeni juttatások adóterhei nőnek a legnagyobb mértékben, ezek előrehozása is megtakarítást eredményezhet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.