Üzleti tippek

Csökkenthetők a vállalkozói adóterhek

admin

2006. 08. 09. 09:07

Mit tehet a vállalkozás annak érdekében, hogy minél inkább tompítsa a szeptemberi adóváltozások tehernövelő hatását? Szakértők számos javaslatot tesznek a szolidaritási adó csökkentésére a helyesen megválasztott céltartalékképzésen, az értékcsökkenés elszámolásán keresztül, de van megoldás a minimumadó megkerülésére is – írja a Napi Gazdaság.

A szolidaritási adó esetében a vállalkozás két technikát alkalmazhat a fizetendő adóteher csökkentésére. Az év végén kétféle módszerrel állapítható meg az adóalap: arányosítással vagy évközi zárással.

A különadó tekintetében a januári bevételek előrehozása akkor eredményezhet jelentős megtakarítást, ha az éves eredmény harmada után fizeti a vállalkozás az adót. Érdemes átütemezni bizonyos veszteségek, illetve költségek elszámolását is, megtakarítást hozhat például, ha a cég szeptember után írja le rossz követeléseit.

A minimálisan elvárt adó esetében a törvényalkotó nem hagyott sok lehetőséget az adótervezésre. Az adónem megfizetése alól mentesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a tárgyévben nem éri el a megelőző év bevételének 75 százalékát, és felmentést kapnak az előtársasági adóévben és az azt követő adóévben működő cégek is.

A házipénztáradó esetében sok tervezési lehetőség nincs, de a megfelelő mértékű eredménytartalékkal rendelkező cégeknek érdemes augusztus 31-éig felduzzasztaniuk a pénztárat. Abból ugyanis kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetése mellett fizethető osztalék.

A munkavállalóknak kedvezhet a cég a bónuszok kifizetésének átütemezésével. Az általában éves szinten adott juttatások kifizethetők két részletben is, így az alkalmazottat még az alacsonyabb adó terheli. Arányaiban a természetbeni juttatások adóterhei nőnek a legnagyobb mértékben, ezek előrehozása is megtakarítást eredményezhet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.