Üzleti tippek

Öt nap múlva 4 milliárdot kellene fizetnie az MTV-nek

Ha az MTV nem fizeti ki a 4 milliárd forintos banki kölcsönt, akkor a kormányzati kezességvállalás miatt adótartozássá alakul át a tartozás. Ebben az esetben a közszolgálati médium nem vehet részt pályázatokon – mondta Rudi Zoltán, tévéelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Rudi Zoltán, a köztelevízió elnöke közölte: “öt napunk van arra, hogy a pénzügyminisztériumtól, a kormánytól vagy készfizető kezességet, garanciavállalást kapjunk, és akkor meg tudjuk hosszabbítani a hitelünket, vagy a hitelnek a kiegyenlítését”.

A kormányzati kezességvállalás miatt abban az esetben, ha a közszolgálati médium nem tud fizetni, a hitelező pénzintézet “lehívhatja az állami költségvetésből ezt az összeget”, ami az MTV számára adótartozássá alakul át. Ennek egyik következménye, hogy az intézmény nem folyamodhat pályázati pénzekért, amelyek tavaly – konkrét számok említése nélkül – “százmilliós nagyságrendű lehetőségeket” jelentettek a közszolgálati médium számára.

Czeglédi László közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy kormány-előterjesztés készül azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Televízió (MTV) a hitel lejártáig nem tudja visszafizetni a két évvel ezelőtt felvett, kamatok nélkül négymilliárd forintos banki kölcsönt. A problémáról a “pénzügyminiszter úr tud, és úgy tájékoztatott, hogy kormányhatározat-tervezetet készít elő ez ügyben” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik