Üzleti tippek

Az MDF ötpártit kezdeményez az MTV-kuratórium ügyében

admin
admin

2006. 06. 30. 17:15

Az MDF jövő keddre egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit az MTV kuratóriumi elnökségének ügyében - közölte Dávid Ibolya az MTI-vel pénteken. A Fidesz részt vesz a megbeszélésen.

Az MDF elnöke MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi: az MDF elfogadja, hogy mind az öt parlamenti párt képviseltesse magát az MTV jelenleg hárompárti kuratóriumi elnökségében.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának állásfoglalása szerint a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségét – köztük az MTV-ét is – ki kell egészíteni az újonnan megválasztott KDNP-s tagokkal, amelyekbe a koalíciós pártok is jelölhetnek egy-egy tagot annak érdekében, hogy azonos maradjon a kormánypárti és az ellenzéki tagok aránya. Az állásfoglalásban szerepel az is, hogy a bizottság helyesnek tartaná, ha az MTV kuratóriumi elnökségében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg betöltő MDF-es kurátorok közül hárman lemondanának, és így lehetővé tennék, hogy a másik két média-közalapítvány elnökségéhez hasonlóan az ellenzéki frakciók képviseltethessék magukat a testületben.

A Magyar Televízió Közalapítvány nyolctagú kuratóriumi elnökségében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg négy MDF-es kurátor tölti be, miután 2003 márciusában a Fidesz-frakció – az akkori parlament másik ellenzéki képviselőcsoportja – a választás három egymást követő fordulójában nem állított jelöltet a tisztségre.

Dávid Ibolya közleménye szerint az MDF azért töltötte be a Fidesz által üresen hagyott kurátori helyeket, hogy a kormánypártok ne kerüljenek többségbe. A pártelnök leszögezi: ez 2003 tavaszán kényszermegoldás volt, s a Fidesz eddig soha nem jelezte, hogy élni kívánna a jelölés, választás lehetőségével. Most azonban mind a Fidesz, mind a KDNP élni kíván törvény adta jogával, amelyet az MDF természetesen elfogad.

“A helyzet megoldásához azonban vagy a pártok és kurátoraik közti egyetértésre, vagy törvénymódosításra van szükség, amelyhez elengedhetetlen egy ötpárti egyeztetés” – írta az MDF elnöke.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Fidesz részt vesz a megbeszélésen, bár furcsának tartja, hogy az MDF nem deklarálta azon szándékát, hogy lemond három kuratóriumi elnökségi helyéről a Fidesz és a KDNP javára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.