Üzleti tippek

Tréningek tapasztalatai

A szakmai tudás megújulásának lehetséges módszerei a mind divatosabbá váló tréningek. A képzés, az oktatás és a cégek által szervezett különböző szakmai tréningek szorosan összekapcsolódnak. A tapasztalat azonban rendkívül vegyes.

Jellemző például, hogy a legtöbb cégnél a tréningeket a hét végéhez időzítik, s ez jelentősen csökkentheti hatékonyságukat. A péntek délután elkezdődő felkészítő tanfolyamokra fáradtan érkeznek a dolgozók, s másnap már csak a foglalkozások végére várnak, hogy minél hamarabb hazamehessenek, családjukkal együtt lehessenek. Sok cég nem engedi meg, épp a munkaidő jobb kihasználása érdekében, hogy ezeket a tréningeket hét közbe szervezzék. Pedig hatékonyság szempontjából lehet, hogy ez lenne a célszerű.

A tréningekkel kapcsolatos másik tapasztalat, hogy a résztvevők kisebb jelentőséget tulajdonítanak az itt megszerezhető ismereteknek, mint az iskolákban megkapott vagy megkapható tudásnak. A tréningeken szerzett ismereteknek csak csekély hányadát hasznosítják a résztvevők mindennapi munkájukban. A tapasztalatok szerint leginkább azokat az ismereteket fogadják be, amelyeket nem csupán szűk szakterületükön, hanem a mindennapi élet más terepein is hasznosítani tudnak. Ezért népszerűek például a tárgyalási technikákkal, kommunikációs módszerek fejlesztésével foglalkozó továbbképzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik