Üzleti tippek

Sikkasztással vádolják a Rádió1 anyacégét

Sikkasztás miatt folytat nyomozást az orosházi rendőrkapitányság a Rádió1 ellen. A feljelentést a volt kereskedelmi igazgató, Ugodi Tibor indította a cég ellen.

Az ország harmadik legnagyobb rádiója és annak egykori kereskedelmi igazgatója egymás ellen indított perekben próbálja meg visszaszerezni becsületét és pénzét.

A feltételezések szerint ugyanis – a Rádió1 nevű kersekedelmi rádiócsatornát tulajdonló Első Magyar Rádiós és Szolgáltató (EMRSZ) Kft. vezetői nemcsak az adóhatóság, de a tulajdonostársak felé sem számoltak el a keletkezett jövedelmekkel. Erre az egyik vidéki tagrádió, az orosházi A-tól Z-ig Beruházási és Szervezési, Lebonyolítási (AZ) Bt. kültagja akkor figyelt fel, amikor a Rádió1 képviselője, az időközben ügyvezetővé avanzsált Erdélyi Krisztián 3 millió forint megfizetését kérte tőle, mondván, a rádió veszteségesen működik.

Az orosházi betéti társaságban kültag Ugodi Tibor korábban igen bensőséges viszonyt ápolt az EMRSZ vezetőivel. Ugodi a médiafelületek (többek között rádiós reklámidők) értékesítésével foglalkozó RMS Hungary ügyvezető igazgatójaként dolgozott, miután 2003-ban elhagyta a Rádió1 kereskedelmi igazgatói posztját. Talán a korábbi közös munkának köszönhető, hogy Ugodi 1998. június 1-én kültag lett az AZ Bt.-ben 10 ezer forintos betéttel. A cégben a beltag a Rádió1 adását sugárzó EMRSZ Kft. lett.


Az ügyészség közbeszól

Egy ideig minden rendben is működött a cégnél, de Ugodi tavaly ősszel – egy november 21-én keltezett levél tanúsága szerint – szeretett volna betekinteni a cég irataiba. Mivel erre a tulajdonostárs – a kültag elmondása szerint – nem reagált, Ugodi a három éve rendre elmaradó közgyűlés összehívását kezdeményezte a beltagnál. Azonban állítása szerint a december 13-án írt levélre sem érkezett válasz. Erre azonban a Rádió1-nél egészen másképp emlékeznek: szerintük ugyanis Ugodi nem kért betekintést az iratokba, mindössze a lehetőségéről érdeklődött a tulajdonostársnál.

Ekkor Ugodi a Békés Megyei Főügyészséghez fordult törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve. Jogi képviselőnek pedig azt a Németh Lászlót kérte fel, aki korábban szintén jól megismerhette a cég belső ügyeit. Németh ugyanis hírszerkesztőként kezdte Rádió1-es pályafutását, majd feltornázva magát a ranglétrán igazgatóként köszönt el a cégtől.

Ugodi szerint a vádhatóság nyomására az EMRSZ idén március 2-ára összehívta a közgyűlést, annak helyéül a bt székhelyét nevezve meg. Erdélyi szerint ugyanakkor semmi szükség nem volt az ügyészség eljárására, ők nem ezért hívták össze a közgyűlést. Az EMRSZ ügyvédje szerint az ügyészség levelét hozzájuk csak március 27-én kézbesítették, akkor, amikor az elmaradt közgyűléseket már rég bepótolták.

Bár ez a pótlás sem ment egyszerűen: Ugodi elment ugyan az orosházi címre, de ott csak egy magánházat talált. A ház falára ugyan ki volt téve a társaság táblája, de senki nem nyitott ajtót, csupán egy házőrző kutya ugatott lelkesen a kerítés mögül. Később megérkezett az EMRSZ képviselője, az akkor operációs igazgatóként dolgozó Erdélyi Krisztián is megjelent, de ő sem jutott be a házba, így a közgyűlést egy közeli presszóban tartották meg. Erdélyi később úgy emlékezett vissza, hogy a céget már ezzel a székhellyel vásárolták az előző tulajdonostól, és arról ő sem tudott, hogy nem lehet bejutni a házba. A műsort pedig már évek óta Békéscsabán készítették.

Az ügyvezető szerint viszont ők már többször megpróbálták módosítani a székhelyet 2003 óta, azonban Ugodit nem tudták semmilyen módon elérni, ezért nem kerülhetett erre sor. Így aztán se a bírósággal, se az adóhatósággal, sem pedig üzleti partnereikkel nem tudtak levelezni.

Már a közgyűlési meghívóban is szerepelt, hogy a társaság negatív saját tőkével rendelkezik. A kocsmai közgyűlésen Erdélyi elmondta, hogy a bt. könyvelője, a Memolux kft. legutoljára 2002-ben nyújtott be éves mérleget a cégbíróságra, valamint hogy a bt. a könyvelőnek is tartozik. (A Memolux Ugodinak írásba adta, hogy a 2003-as adóbevallást még elkészítette, és aláírásra elküldte a bt.-nek, de a könyvelési anyagért senki nem jelentkezett.)


Hova lett a pénz?

Itt egy pillanatra érdemes elidőzni a bt. és az EMRSZ közötti szerződés fölött. Az AZ Bt. Orosházán a 90,2 megahertzes frekvencián sugároz, de nem önálló műsort, hanem a Rádió1 műsorát közvetíti. Zenével, hírműsorokkal – és ami a legfontosabb – reklámokkal együtt hallható az adás. A beltag azonban azt állítja, hogy a reklámokkal tarkított műsor sugárzása veszteséges, és ezért a tagoknak a bt. tartozásait és kölcsöneit – tagi kölcsön formájában – rendezniük kell, fejenként mintegy 3 millió forinttal. Erre azonban – Ugodi ügyvédje szerint – a mindössze 10 ezer forint erejéig felelős kültag nem kötelezhető, viszont valószínűtlennek látszik, hogy a reklámokat ingyen sugározták volna – tette hozzá Németh László lapunk érdeklődésére. Erdélyi Krisztián azonban FigyelőNetnek sem nyújtott felvilágosítást arról, hogy a társaság hogyan halmozta fel az adósságot.

A cég szerződéseibe azonban sem a kültag, sem pedig ügyvédje nem tudott betekintetni, mondván, hogy azok „üzleti titkot képeznek”. Így az sem tudható, hogy a műsorsugárzásért a bt. milyen összeget kapott, és abból kigazdálkodható lenne-e az állítólagos tartozások rendezése. Annyi biztos, hogy március 20-án távozott a Rádió1-től az addigi ügyvezető, a francia befektetőket képviselő Márton Dávid, és helyére a korábban már említett Erdélyi Krisztián került.


Kölcsönösen perlik egymást

Erdélyi és Ugodi azonban nemcsak ebben az ügyben kereste az igazságszolgáltatást. Ugodi ugyanis – az EMRSZ álláspontja szerint egyik napról a másikra otthagyta a Rádió1 kereskedelmi igazgatói székét, ezzel pedig hosszú távú és többmilliós kárt okozott a cégnek. A peres eljárás még most is tart, az EMRSZ jogi képviselője szerint a bíróság eddig egy részítéletet hozott, melyben 20 millió forintos kártérítést talált jogosnak. (Az eredeti kártérítési igény 40 millió forint volt, plusz 20 millió forint a jogellenes távozás miatt.) Erdélyi elmondása szerint ők nem akartak pereskedni, csupán akkor kerestek kártérítést, amikor üzleti partnereik az Ugodi által kötött megállapodások miatt több millió forint kifizetésére kényszerültek. Márton Dávid szerint fel sem merült, hogy ezeket a jogilag megalapozott kifizetéseket ne teljesítsék, ugyanakkor Ugodi hibájául rótta fel, hogy távozásakor ezekről a megállapodásokról nem tájékoztatta a céget. Márton szerint sok fizetési kötelezettségre csak két évvel később derült fény.

Márton Dávid szerint nem lehet véletlen, hogy Ugodi érdeklődése a közös cég ügyei iránt éppen az elmúlt év végén nőtt meg, addig pedig soha nem akart beavatkozni azokba. Ekkor kezdődött ugyanis a korábban már említett kártérítési per ellene (a részítélet pedig 2006. február 27-én született). Erdélyi szerint Ugodinak időközben többször felajánlották, hogy lépjen ki, vagy az EMRSZ lép ki, esetleg üzemeltessék tovább közösen a céget, de állítólag Ugodi ezekről hallani sem akart, kizárólag a per foglalkoztatta. Márton szerint azonban a Rádió1 továbbra sem érdekelt a pereskedésben, a „normális üzletmenethez ez nem tartozik hozzá”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik