Üzleti tippek

Újabb pártpolitikusok a médiakuratóriumokban

A parlamenti pártok várhatóan új tagokkal bővítik a közszolgálati média kuratóriumait, mivel egyetértés látszik köztük abban, hogy az Országgyűlésben önálló frakcióval jelen lévő kereszténydemokratákat is megilleti a jelölés joga.

Pető Iván, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke az MTI érdeklődésére pénteken elmondta: azt javasolja, hogy a KDNP is delegálhasson tagokat a közszolgálati média kuratóriumaiba.

“Azért, hogy ne legyen vita, hogy esetleg valaki a kereszténydemokrata frakciót meg akarná fosztani egy olyan jogtól, ami korábbi értelmezés szerint alanyi jogon jár, ezért én azt javaslom a magam nevében, és ez az SZDSZ álláspontja is, hogy (…) egy új frakció is delegálhasson kuratóriumi tagot” – fogalmazott a liberális politikus. A javaslatot a tervek szerint hétfőn vitatja meg a kulturális és sajtóbizottság.

A közszolgálati sajtóról, valamint a nemzeti hírügynökségről szóló törvények előírják, hogy a kuratóriumokban azonos létszámmal kell képviseltetnie magát a kormányoldalnak és a parlamenti ellenzéknek. Ezért, ha a KDNP jelöltje bekerül a testületekbe, a koalíciós pártok is még egy-egy tagot küldhetnek oda. Pető Iván az előzetes vélemények ismeretében azt feltételezi, hogy a bizottság hétfői ülésén napirendre kerülő határozati javaslat ezen részét elfogadják majd a pártok.

Kitért arra, hogy a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda esetében ez egyszerű feladat, míg a Magyar Televíziónál problémát jelent, hogy az MDF-nek négy kurátora van. Ezért javaslatában szerepel az is, hogy “erkölcsi érzékenységükre hivatkozva” felkérik az MDF kurátorait, közülük hárman mondjanak le. Mivel a tagokat visszahívni nem lehet, így nincs más eszköz a helyzet megoldására – fűzte hozzá. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kérésnek nincs kötelező ereje a kurátorokra nézve.

A liberális politikus beszámolt arról is, hogy a kormánypártok már megállapodtak arról, kiket delegálnak a médiatestületekbe, a személyeket azonban még nem kívánta nyilvánosságra hozni, mivel az Országgyűlés elnöke nem indította el a jelölési folyamatot.

A Kereszténydemokrata Néppárt mint parlamenti párt, törvény adta jogával élve megjelölte képviselőit az Országos Rádió és Televízió Testületbe (ORTT), a közszolgálati feladatokat ellátó televíziókba és rádióba és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe – közölte az MTI érdeklődésére pénteken Lukács Tamás. A kereszténydemokrata politikus közölte: az ORTT-be Meszleny Lászlót – aki korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója volt – delegálják, míg az MTI TTT-be pedig Szikora Józsefet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége elnökét jelölték.

A Magyar Televízió, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Közalapítvány, és a Magyar Rádió kuratóriumába tervezett jelöltek neveit Lukács Tamás nem mondta el. Úgy fogalmazott: “van, ahol tudom (a jelöltek nevét), de nem tartom célszerűnek a nyilvánosságot, amíg nem biztos”.

Jánosi György, a kulturális bizottság szocialista alelnöke az MTI-nek azt mondta: támogatják az állásfoglalás első pontját vagyis, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnöksége egészüljön ki egy ellenzéki és egy kormánypárti taggal. Hangsúlyozta: nem a frakcióknak van jelölési joga, hanem az ellenzéki és a kormánypárti oldalnak.

“Reméljük, hogy ellenzéki oldalon meg tudnak állapodni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióját illeti ez a hely” – fogalmazott, hozzátéve, hogy erről a kérdésről az ellenzéki pártoknak kell megállapodniuk maguk között.

Jánosi György elmondta, hogy nem értenek viszont egyet az állásfoglalás-tervezet második pontjával, vagyis az MDF-es delegáltak lemondásra való felszólításával, mivel szerintük ez nem egy bizottsági állásfoglalás hatáskörébe tartozik.

Az MDF álláspontja szerint vagy ki kellene egészíteni az MTV kuratóriumi elnökségét egy KDNP-s és egy kormányzati taggal, vagy meg kellene várni az elnökség mandátumának márciusi lejártát, amikor új tagokat lehet jelölni – közölte Herényi Károly, a párt frakcióvezetője az MTI-vel. Mint mondta, nincs jogi lehetőség a tagok visszahívására.

Hozzátette: az MTV kuratóriumi elnökségében az ellenzéki helyeken azért van négy MDF-es tag, mert a Fidesz nem élt a jelölés lehetőségével, s akkor a Fidesz frakciójában helyet foglaló KDNP sem mutatott hajlandóságot a helyzet megoldására.

Herényi Károly közölte: egyetértenek azzal,hogy a többi közszolgálati médium kuratóriuma kiegészüljön egy-egy kereszténydemokrata és kormánypárti taggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik