Üzleti tippek

Oda adó?

Míg Amerikában augusztus elsejétől megszüntetik a távolsági telefonbeszélgetésekre kirótt jövedéki adót, az Európai Unióban felmerült az sms és az e-mail megadóztatásának lehetősége. Ennyire eltérő irányba tartanának a finanszírozási trendek?

Azt azért nem lehet mondani, hogy Alain Lamassoure javaslata osztatlan lelkesedést váltott volna ki a tagállamok körében. Pedig a francia néppárti képviselő szerint a közös intézmények finanszírozási problémáit varázsütésre megoldaná a fogyasztók számára jelentéktelen, sms-enként 1,5 eurocentes, e-mailenként 0,00001 eurocentes adó. A milliós nagyságrendben küldött és fogadott elektronikus üzenetek után befolyó hatalmas összeg fedezné a közös infrastruktúra fenntartási költségeinek jelentős hányadát. (Jelenleg a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmük alapján veszik ki a részüket az európai intézmények működtetéséből és fejlesztéséből.)

Évszázados történet

A képviselő megoldását minden bizonnyal nem Amerikából importálta. A javaslattal szinte egy napon jelentette be ugyanis John Snow amerikai pénzügyminiszter, hogy augusztus elsejétől megszüntetik a távolsági hívásokra még 1898-ban bevezetett adót.

A döntést nem makrogazdasági változások indokolták. A mindenkori telefonszámlák után fizetett, alig háromszázalékos illeték évtizedekig senkit nem zavart. Néhány éve azonban több nagy cég beperelte az államot jogtalan adószedés miatt.

Szó sincs arról, hogy az elv, az összeg nagysága vagy a versenyképesség megőrzésének szándéka verte volna ki a biztosítékot. A vállalatok ügyvédei egyszerűen kiderítették, hogy a kongresszus annak idején a száznapos spanyol–amerikai háború hadi kiadásainak fedezésére rótta ki az illetéket.
A cégek egymás után fordultak bírósághoz, és több tízmillió dolláros adó-visszatérítést követeltek. Ezt zárta le a pénzügyminiszter bejelentése. Számítások szerint az állam így csaknem 3,5 milliárd dollár bevételtől esik el.

Sms, e-mail, repjegy vagy olaj?

A trend Európában is hasonló irányú – bár láthatóan egészen más okok miatt. A roamingdíjak csökkentésének szándéka számtalan javaslatban szerepelt már. A cél az lenne, hogy a külföldi hívások ne kerüljenek többe a hazaiaknál. Ezért is kavart nagy vihart a képviselő sms- és e-mail-adó ötlete.

A nyugat-európai sajtó szerint a francia a lehető legrosszabb megoldást találta ki. Lamassore viszont úgy véli, az uniót éppen hogy olyan forrásokból kellene finanszírozni, amelyek kihasználják saját előnyeit, így a határok nélküli kommunikációt.

Az EU finanszírozási rendszer felülvizsgálatának szükségességét senki nem vitatja. Mivel az indítványokat 2008/2009-ig várják, úgy tűnik, egyfajta ötletbörze kezdődött. Egyesek szerint a repülőjegyeket kellene megadóztatni, mások az olajvállalatok közterheit növelnék. Az sms és e-mail adóztatását célzó tervezet csak egy a sorban.

Ahhoz, hogy egy kezdeményezés az Európai Parlament elé kerülhessen, bonyolult intézményközi egyeztetéssorozaton kellene átmennie. Arról nem is beszélve, hogy a beterjesztés előtt az EU Bizottság Vám- és Adóügyi, valamint Költségvetési Főosztálya hatástanulmányt készít a megvalósíthatóságról. „Semmit sem jelent az, hogy egy javaslat elhangzott az egyik ülésen. Az elképzelés nem is került a bizottság asztalára, a 25 tagú biztosi kollégium ülésén szó sem esett róla” – mondja Geges Adrienn, az EU Bizottság magyarországi képviselete sajtóosztályának vezetője.

Alapvető célkitűzés, hogy az új technológiák esetében az EU versenyképességét semmi ne csökkentse. Egy ilyen adó bevezetése pedig pontosan ebbe a nem kívánt irányba hatna – fűzi tovább Geges Adrienn. Ily módon az öreg és az új kontinens – ha egészen más útvonalon, tempóban és háttérrel – azért mégis hasonló „telekommunikációs stratégiát” követ, és a világban egyre élesedő verseny is ugyanezt a tendenciát erősíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik