Üzleti tippek

Fellendülőben a társasházi épületek biztosítási üzletága

2006. június 14., Budapest – Közel 30%-os növekedést ért el a Groupama társasház-biztosítási üzletága 2005-ben.

Társasház-biztosítási üzletágának közel 30%-os növekedésével 2006-ra az ötödik helyre került a Groupama a társasház-biztosítási piacon, amelynek átlagos növekedése 17% volt a tavalyi évben. Pozitív eredményét a biztosító főként új társasház biztosítási módozatával és szolgáltatásaival, a társasházak hatékonyabb működését segítő tanácsadó projektjeivel, valamint társasházi tesztpályázatával érte el, amelyet „élesben” idén hirdetett meg.

„Zöld koncepció”-jának részeként a Groupama hosszú távra tervezett társasházi pályázatában azoknak nyújt támogatást, akik számára fontos környezetük építése, szépítése. A „Groupama a társasházak szebb és jobb környezetéért 2006” pályázat célja a társasházként működő épületek műszaki és esztétikai állapotának javítása, a lakóközösség közvetlen környezetének fejlesztése és rendezése (pl. parkosítás, díszítés, játszótérépítés), valamint olyan helyiség vagy terület kialakítása, amely a lakóközösség tagjainak pihenését, egészségét szolgálja azáltal, hogy közösségi szabadidős programokra és kulturális rendezvényekre biztosít teret.

A tavalyi próbapályázat eredményeit és tapasztalatait felhasználva, az idén februárban meghirdetett 2 millió forint összértékű pályázaton minden – a nevezést közgyűlési határozatba foglaló, és a biztosítónál társasház biztosítással rendelkező – társasház vagy lakásszövetkezet, önrész nélkül részt vehetett. A Groupama a támogatás mértékét a pályázók körében a teljes épületbiztosításra fizetett éves díj függvényében állapítja meg. Az április végi benyújtási határidőig összesen 32 pályamunka érkezett, amelyből 11 indulónak ítélt támogatást a biztosító. Mivel a nyertesek kategóriák szerint részesülnek a vissza nem térítendő díjazásban, az egyes társasházak akár az éves biztosítási díjukat is visszanyerhetik.

Opelcz Péter, a Groupama lakásbiztosítási osztályvezetője elmondta: „Felhívásunk kedvező fogadtatásra talált, hiszen kevesebb és egyszerűbb feltételeket támasztottunk a pályázat elkészítéséhez, mint a hasonló típusú állami vagy önkormányzati kiírások. A pályázóknak például nem volt szükséges önrészt igazolniuk, a nyertesek pedig nem kerülnek kizárásra a jövő évi „versenyből”, azon egyenlő esélyekkel, idén megkapott támogatásuktól függetlenül, újból indulhatnak.”

A beérkezett pályázatok többsége a társasházi épületek műszaki állapotának javítását célozta meg, de játszótér építésre, kaputelefon cserére, lépcsőház festésre, valamint víz- és szennyvíz-vezeték felújításra egyaránt érkeztek ötletek. Az elbírálásnál a Groupama olyan szempontokat vett figyelembe, mint a lakókörnyezet fejlesztését szolgáló elképzelések kreativitása és megvalósíthatósága, a lakók aktivitása a pályázat készítésében és az ötletek majdani kivitelezésében, valamint az elvégzendő munka hasznossága a közösség életében.

Az első helyezett a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. kezelésében lévő Budapest, XVIII. kerület, Endrődi S. utca 15. szám alatt lévő társasház lett, amely a Groupama Biztosító „Zöld koncepció”-jához leginkább kapcsolódó, a lakóközösség gyermekeinek biztonságos és szabad mozgását szolgáló játszótér kialakítására nyújtotta be pályázatát. A pozitív döntésben fontos szerepet játszott az is, hogy a lakók a játszótér tervezési és kivitelezési munkálataiban részt vesznek, erősítve ezzel a közösségi szellemet.

Felhívásának sikerét látva a Groupama a lakókörnyezet fejlesztését ösztönző pályázatát jövőre hagyományteremtő módon szeretné újra meghirdetni, akárcsak ingyenes társasházjogi és társasház-biztosítási szakmai tanácsadó sorozatát. A sorozat megszervezését a Groupama azon tapasztalatai indokolták, amelyek szerint a társasházak kezeléséért felelős személyek vagy cégek sok esetben nem jártasak a biztosítási ügyekben, valamint nem ismerik megfelelően a társasházi törvény előírásait és a jogi háttér biztosította lehetőségeket. Ezen hiányosságok olyan problémákat generálhatnak, amelyek alapján a közös képviselők támadhatóvá válnak, illetve olyan, biztosítási szempontból hibás döntésekhez vezethetnek, amelyekből kára származhat a lakóközösségnek és az egyes lakóknak egyaránt (pl. jelentős különbség van a közös tulajdon és a teljes épület biztosítása között).

A Groupama szakemberei 2005 tavaszán és őszén, valamint idén tavasszal összesen 20, ingyenes társasházjogi és társasház-biztosítási előadást tartottak, közel 200 fő részvételével, akik több mint 2000 társasházat kezelnek. Az előadások népszerűségét mutatta, hogy a közös képviselők részéről felmerült az igény egy klub megalakítására, ahol meghívott szakemberektől lehetne tájékozódni a különböző szolgáltatókkal (pl. vízművekkel, elektromos művekkel) kapcsolatos aktuális hírekről, változásokról.

A biztosító célja a társasház-biztosítási piacon tavaly elért növekedésének megismétlése 2006-ban.

###

Groupama Biztosító Zrt. (www.groupama.hu):
A 2004. őszi névváltást megelőzően, a Groupama Biztosító 1991 óta van jelen a magyar piacon. A hazai biztosítótársaságok 11. helyezettje folyamatosan fejlesztett szolgáltatásaival minden stratégiai biztosítási ágban képviselteti magát. Franciaország második legnagyobb biztosítótársasága, a Groupama Csoport 2005-ben elért 13,5 milliárd eurós forgalmával és 10 országban gyűjtött tapasztalatával áll a magyar leányvállalat mögött. Országos hálózatukban Budapesten 3, vidéken 32 irodával rendelkeznek.

További információk:
Groupama Biztosító Zrt.
Paulányi Beáta, marketing osztályvezető (tel.: 06-1-279-4274; e-mail: beata.paulanyi@groupama.hu)

Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kft.
Béres Anikó, ügyvezető igazgató (tel.: 06-1-201-2512; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik