Üzleti tippek

Sikeresek az önkormányzati és vállalkozási hitelprogramok

Egy évvel ezelőtt hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság a „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramot. Ennek keretében a bank több mint ötvenféle beruházási célra ad kedvezményes kamatozású (2,5-6,8 százalék) és hosszú lejáratú (7-20 év) fejlesztési hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozóknak, valamint az önkormányzatoknak.

A 42 hitelintézet közvetítésével, refinanszírozásban nyújtott hitelek az ország háromezer pontján igényelhetők. A pénzintézet 545 milliárd forint keretösszegű hitellehetőséggel támogatja a gazdaságfejlesztési célok megvalósulását.

A program meghirdetése óta mintegy 3400 vállalkozás és önkormányzat részére már több mint 214 milliárd forint hitel került jóváhagyásra, és ez év december 31-ig további, csaknem 331 milliárd forint szabad fejlesztési hitellehetőség áll a vállalkozások és önkormányzatok rendelkezésére.

A vállalkozói hiteligények között vezet a technológiafejlesztés, -korszerűsítés és a termelő infrastruktúrafejlesztés. Az átlagos futamidő 8 év, az igényelt hitel átlagos nagysága pedig 55 millió forint volt az első évben.

Az agrárfejlesztési hiteleknél – az eredeti elképzelésekkel szemben – a hitel önrészénél az AVOP- és az NVT-támogatásokat nem lehetett figyelembe venni, és ez a korlátozás alapvetően befolyásolta a program eddigi teljesítményét. Emellett az agrárágazat eladósodottsága és a szigorú – az EU-előírások alapján kialakított – feltételrendszer is korlátozta e hitelprogram dinamikus növekedését. A 2006. június 1-jei adatok szerint a teljes keretösszeg közel egynegyede, közel 10 milliárd forint került jóváhagyásra.

Az önkormányzati hitelprogram a bank legdinamikusabban fejlődő konstrukciója a „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramon belül. A másfél évvel ezelőtti indítása óta több mint 64 milliárd forint került jóváhagyásra; ez magában foglalja a Panel Plusz Hitelprogram keretében folyósított összeget is.


A gyors felfutás miatt az induló 60 milliárd forintos keretösszeget meg kellett emelni. A nagy kihasználtság részben annak köszönhető, hogy a program célrendszere folyamatosan bővül, és a feltételek módosítása követi a piaci igényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik