Üzleti tippek

Az MTI kiszivárogtatott a háború alatt

Magyarország II. világháborús kiugrási kísérleteiről szolgál eddig sosem látott információkkal az MTI bizalmas jelentéseiből összeállított kötet. Az akkori kormányzat a külföldi tudósítók által kívánta a nemzetközi közvéleményt tájékoztatni arról, hogy Magyarország már nem ragaszkodik a német szövetséghez.

1943–44-ben Kállay Miklós miniszterelnöksége idején a Zimmer Ferenc vezette Magyar Távirati Iroda (MTI) 14 szigorúan bizalmas, mégis diszkrét kiszivárogtatásra szánt tájékoztatót küldött külföldi tudósítóinak. Ezeket a leveleket valószínűleg a távirati iroda dolgozói készítették a magyar belpolitikai törekvésekről, de a Külügyminisztérium politikai osztálya kezdeményezésére.

A jelentések olyan hazai eseményekről és politikai vitákról számolnak be, amelyeket a cenzúra miatt az akkori közvélemény és – a dokumentumok hiánya miatt – az utókor sem ismerhetett meg. A tájékoztatók tartalmának kiszivárogtatását a tudósítók „legjobb megítélésre” bízták, de a cél az volt vele, hogy a kényes politikai helyzetben segítsék az ország – és a Kállay-kormány – külpolitikáját. (Nyilvánosan ugyanis nem akartak Németországgal szakítani, ugyanakkor szerették volna elkerülni, hogy a Szovjetunió csapatai bevonuljanak az országba. Ugyanakkor belpolitikai ellentétekről, a parlamenti bizottságok üléseiről semmilyen információt nem engedtek nyilvánosságra.) Sipos Péter történész szerint ezekről a belpolitikai vitákról azonban a német hírszerzés mégis értesült egyes túlbuzgó magyar politikusok jóvoltából.

A leveleket Tarr László, az MTI svájci tudósítója őrizte meg, de valószínűleg 2-3 példányban készültek, és lehet, hogy más tudósítók, például Badics László Isztambulban is megkapta. A dokumentumok egészen 1989-ig a birtokában voltak, ekkor készült el a most kiadott könyv kézirata is, de ezután az eredeti dokumentumok eltűntek – mondta Vincze Mátyás, az MTI elnöke. Ennek ellenére most úgy döntöttek, megjelentetik a kötetet, mivel történészek szerint a leírtak valóságtartalmához nem fér kétség. A távirati iroda elnöke elmondta: az MTI-nél 1920 óta archiválnak minden kiadott hírt és fényképet. Egyedül az 1956. október vége és november eleje között készülteket vitte el az akkori Belügyminisztérium személyzete, az ezzel az időszakkal foglalkozó MTI-jelentéseket a levéltárakból is eltűntették.

Pröhle Gergely, hazánk egykori berni nagykövete lapunknak elmondta: a jelentések tartalma egészen bizonyosan eljutott az Egyesült Államok hírszerzéséhez is. A svájci Bundesarchiv iratai szerint ugyanis akkoriban Svájcban szolgált diplomataként Allen Dulles, a későbbi CIA alapító igazgatója. Irodájában több magyar diplomata megfordult, de őket a német hírszerzés – mivel Dulles irodáját lehallgatták – Magyarországon lekapcsolta.

A szakadék szélén – az MTI bizalmas jelentései 1943. július 22. – 1944. március 16. című könyv erről a korszakról, ezekből a jelentésekből építkezve egészen új fényben mutatja meg a világnak a magyar külpolitika egyre szűkülő mozgásterét és döntéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik